c S
Dnevne novosti

Sabor za izmjene Zakona o linijskom pomorskom prijevozu

28.01.2011 07:30 ZAGREB, 27. siječnja 2011.Hina, HDZ i SDP podržali su u Saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kako bi se, rečeno je, zaštitili domaći brodari i omogućilo dulje vrijeme pripreme za konkurenciju.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić pojasnio je da se izmjenama i dopunama Zakona obavljaju prilagodbe vezane uz odluke EU kojom se dopušta kabotaža za hrvatske brodove do 31. prosinca 2016.

Dodao je i da se tim izmjenama želi omogućiti domaćem brodaru "Jadroliniji" eksluzivitet u obavljanju javnog linijskog prijevoza dok se Hrvatska bolje ne pripremi za otvaranje javnih brodskih linija za sve brodare EU.

Gari Capelli (HDZ) je naglasio kako će se tim izmjenama odnosno produljenjem roka dodjele koncesija zaštititi nacionalnog prijevoznika koji plovi i na nerentabilnim linijama. "Osim toga", dodaje, "time dajemo mogućnost nacionalnom brodaru da se pripremi za tržišnu utakmicu sa zemljama EU do 2016.", kazao je Capeli naglašavajući da se obnovom flote već ide u tome smjeru.

SDP-ov Arsen Bauk također je najavio da će podržati izmjene Zakona, ali je apelirao da se na otok Hvar vrati još jedna trajektna linija kako bi ih bilo četiri dnevno i da se razmisli o smanjenju cijene prijevoza vozila trajektom na otoke što bi se moglo, kaže, namaknuti kroz cijenu goriva ili registracije.

Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o doprinosima kojima se regulira plaćanje doprinosa vezano uz spajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i HZZO zaštite na radu, te se HZZO-u prenose poslovi zdravstvenog osiguranja osoba koje koriste zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, a koje je do sada obavljala Porezna uprava.

Kratko su raspravili i izmjene Zakona o zaštiti svjedoka. Kako je obrazložio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić, riječ je o EU zakonu, koji se, osim s pravnom stečevinom EU, usklađuje s drugim hrvatskim zakonima, donesenim nakon 2004. kad je stupio na snagu, a među kojima su i Zakon o informacijskoj sigurnosti, Zakon o zaštiti tajnosti podataka, Zakon o sigurnosnim provjerama i dr.

Izmjenama se, kaže Buconjić, preciznije definira postupanje Povjerenstva za uključivanje ugrožene osobe u program zaštite svjedoka odnosno određuju hitne mjere zaštite i njihovo trajanje.

Na sjednici je također bilo riječi o paketu od četiri zakonska prijedloga vezana uz poštansku problematiku odnosno o aktima Svjetske poštanske unije prihvaćenim na Svjetskom poštanskom kongresu 2008. u Ženevi čija je ratifikacija potrebna kako bi RH postala strankom tih međunarodnih ugovora.