c S
Dnevne novosti

Potpora izmjenama Zakona o odvjetništvu

28.01.2011 07:22 ZAGREB, 27. siječnja 2011.Hina, Izmjene Zakona o odvjetništvu, po kojima se i odvjetnicima iz država članica EU-a dopušta da u Hrvatskoj pružaju odvjetničke usluge ako i nisu upisani u Imenik stranih odvjetnika, dobile su potporu većine saborskih klubova.
Izmjenama se uređuje i pitanje osiguranja od odgovornosti odvjetnika za štetu koju bi mogao počiniti strankama u postupku. Najniža osigurana svota za svakog odvjetnika mora iznositi 800 tisuća kuna po osiguranu slučaju, a odgovornost odvjetničkog društva mora biti osigurana na najnižu svotu od devet milijuna kuna po slučaju.

Ne ispune li taj uvjet, protiv odvjetnika bi se pokrenuo stegovni postupak koji može rezultirati isključenjem iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK). Ana Lovrin (HDZ) i Stanko Grčić (HSS) naglasili su da se izmjenama na jasniji način uređuje pitanje osiguranja od odgovornosti odvjetnika i odvjetničkih društava te prekogranično pružanje odvjetničkih usluga.

Josip Leko (SDP) pak pita radi li se o favoriziranju odvjetnika ako se klijenti s većim svotama spora upute u odvjetničko društvo koje je registrirano kao ono s ograničenom odgovornošću, za koje je osigurani slučaj određen na najmanje devet milijuna kuna.

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora kojima se uređuje poslovanje trgovačkih društava Lipovica u Popovači i Orljava u Požegi, u kojima su radili i zatvorenici.

Iako je Vlada prvotno predložila da se takva mogućnost u zakonu ukine, državna tajnica u ministarstvu pravosuđa Tatijana Vučetić kazala je da Vlada prihvaća amandman HDZ-ove zastupnice Ane Lovrin po kojemu će zatvorenici i dalje moći raditi u spomenutim tvrtkama.

Izmjenama se regulira i provedba javnog natječaja za izbor članova nadzornog odbora i članova uprave, što će, istaknula je Vučetić, omogućiti izbor stručnih osoba za vođenje i poslovanje društva. Da zatvorenicima i dalje treba dopustiti pravo na rad, upozorili su u raspravi klubovi HNS/HSU-a i SDP-a te najavili da neće poduprijeti izmjene zakona.

Danas je rijetkost da zatvorenici u kaznionicama rade, a poznato je da je upravo resocijalizacija zatvorenika radom najbolji način uključivanja osuđenika u društvo, kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP). Zlatko Koračević (HNS/HSU) naglasio je kako ni Orljava ni Lipovica nisu postali brendovi sami od sebe, već upravo zbog radnika u njima, odnosno zatvorenika koji su u njima provodili svoju radnu terapiju.