c S
Dnevne novosti

Nakon e-recepata slijede e-uputnice

31.01.2011 07:12 ZAGREB, 29. siječnja 2011.(Hina), Nakon zamjene papirnatih elektroničkim receptima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je završena sedam dana prije roka 24. siječnja, izdano je između 2,5 i 3 milijuna e-recepata a, prema informacijama iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, sustav zasad funkcionira bez problema.
Nakon uvođenja e-recepta, počet će uvođenje e-uputnice koja bi papirnatu trebala zamijeniti u cijeloj zemlji 14. veljače.

Zatim će uslijediti povezivanje pedijatrijske te ginekološke djelatnosti gdje bi primjena e-recepta i e-uputnice trebala započeti 7. veljače dok je početak povezivanja stomatologije planiran za 21. ožujka.

"Projekt će povezivati oko 6000 subjekata u zdravstvenom sustavu, te će se na taj način smanjiti nepotrebna administracija, osigurati više vremena liječnicima za pacijente, dok ljekarnici ostaju bez čak 80-90 posto administrativnog posla", ističe ministar zdravstva Darko Milinović.

Dodaje kako pacijenti više neće morati podizati laboratorijske nalaze već će ih oni čekati kod njihova obiteljskog liječnika, a uspostava registara za praćenje pobola od pojedinih bolesti omogućit će bolje planiranje zdravstvene zaštite na nekom području.

U idućoj fazi informatizacije zdravstva, planira se uvođenje sustava elektroničkog naručivanja gdje će liječnik elektroničkim putem iz svoje ordinacije moći pacijenta naručiti na specijalistički pregled u neku bolnicu, pa pacijenti više neće morati sami tražiti termin za obavljanje pregleda.

E-uputnica vrijedit će za svaku zdravstvenu ustanovu koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Prema saznanjima Ministarstva, u Europi je još jedino Danska uvela e-recepte, dok su u Španjolskoj uvedeni samo na području Katalonije.

U Ministarstvu ističu i da je projekt e-zdravstvo grupa Ericsson proglasila jednim od najuspješnijih projekata u Europi jer on, osim tehnologije, donosi i održivi razvoj, te omogućuje uštede u javnom sustavu koje će pridonijeti i uštedi građana i liječnika.