c S
Dnevne novosti

Proširiti volontiranje na sustav obrazovanja

01.02.2011 07:06 ZAGREB, 31. siječnja 2011.(Hina), U povodu obilježavanja Europske godine volontiranja 2011. održan je okrugli stol o vrednovanju dobrovoljnog rada u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, cilj kojega je potaknuti i unaprijediti vrjednovanje doprinosa takva rada visokom obrazovanju, proširiti ideju volonterstva na odgoj i obrazovanje te pojačati suradnju i partnerstvo svih dionika koji se bave volonterstvom.
Volonterstvo pridonosi boljoj umreženosti među ljudima te boljoj povezanosti, istaknula je predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara Ivana Kordić na početku skupa, na kojem sudjeluju predstavnici javnog i civilnog sektora, među kojima i državne uprave i organizacija civilnoga društva koji se bave razvojem dobrovoljstva te prosvjetnih vlasti.

Govoreći o važnosti dobrovoljnog rada, na osnovi kojeg građani mogu postati pokretačima pozitivnih promjena, Kordić je zapitala "prepoznaje li zajednica vrijednosti koje takav rad daje razvoju društva". Drži da je važno poticati volonterstvo među mladeži te povezati volonterstvo i odgojno-obrazovne ustanove jer odgovorni građani ne nastaju sami od sebe, dodala je.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs pozdravio je volontiranje, posebice među mladima, istaknuvši kako oni takvim radom stječu radno i životno iskustvo te se uključuju u neformalno obrazovanje. Ministar drži da bi se mladima, osim priznanja za dobrovoljni rad, trebao taj rad vrjednovati i u obrazovnom sustavu.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš drži da je važan razvoj volonterstva, koji je bio posebno izražen u doba rata i poraća. Visokoškolske ustanove, po njegovim riječima, osim nastavne zadaće moraju djelovati tako da izgrađuju mlade ljude u osobe koje grade zajednicu i sudjeluju u suvremenom demokratskom društvu.

Na zakon o volonterstvu iz 2007., koji je usustavio taj rad, podsjetio je Stjepan Adanić, državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja 2011. Adanić je ocijenio da je taj zakon dao velike rezultate te se zauzeo za popularizaciju dobrovoljnog rada.

Tijekom Europske godine volontiranja u državama EU-a i državama pristupnicama, među kojima je i Hrvatska, provodit će se brojni projekti koji promiču volonterstvo i podižu svijest o važnosti dobrovoljnog rada.

U radnome dijelu skupa riječi je bilo o oblicima priznavanja dobrovoljnog rada u visokom obrazovanju u državama članicama EU-a, dosadašnjim naporima u provedbi volontiranja u sustavu visokog obrazovanja te o mogućnostima i izazovima razvoja različitih oblika priznavanja dobrovoljnog rada na sveučilištima u Hvatskoj.

Uz ministarstva znanosti te obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti skup je organizirao vladin ured za udruge, nacionalni odbor za razvoj volonterstva i Hrvatska mreža volonterskih centara u suradnji s TACSO-om (Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva).