c S
Dnevne novosti

Slovenija: rasprava o arhivima i arbitraži

01.02.2011 07:09 LJUBLJANA, 31. siječnja 2011.Hina, Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor sazvao je za srijedu sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka i predsjednika zastupničkih klubova o problemu dostupnosti arhivske građe tajnih službi iz vremena bivše Jugoslavije, a jedna od oporbenih stranaka naknadno je predložila da se na sastanak uvrste i slovenske pripreme za arbitražu s Hrvatskom.
Sastanak o problematici čuvanja arhiva slovenske Službe državne sigurnosti u vrijeme bivše Jugoslavije predložila je Slovenska demokratska stranka (SDS).

Pahor je u ponedjeljak pristao i sazvao takav sastanak, ali je odbacio tvrdnje te stranke da bi ravnatelj Slovenske obavještajne službe SOVA i direktor državnog arhiva trebali dati ostavke, jer su na dio materijala o djelovanju tajnih službi za vrijeme bivše SFRJ stavili privremenu zabranu korištenja u istraživačke svrhe.

Pahor je u ponedjeljak rekao da je to učinjeno ne zbog političkih razloga ni zato jer bi se štitilo djelovanje tih službi, nego zbog zaštite imena ljudi koji su u to vrijeme djelovali u inozemstvu.

Slovenska pučka stranka (SLS) u ponedjeljak je Pahoru uputila prijedlog da se na isti sastanak političkih stranaka stavi i pitanje slovenskih priprema za budući arbitražni postupak o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom.

Predsjendik SLS-a Radovan Žerjav u pismu Pahoru naveo je da po njegovim informacijama aktivnosti vlade na području prikupljanja argumenata koje će Slovenija u tom sporu iskoristiti pred arbitražnim sudom "nisu bile sustavne i organizirane".

Zato stranka predlaže da se na sastanku započne organiziranje sustavnog prikupljanja materijala koji će se dostavljati skupini koja u ministarstvu vanjskih poslova radi na pripremama na arbitražu.

SLS je u priopćenju naveo da se sama zauzima za "prikupljanje materijala na terenu" o "pravom stanju stvari na granici u vrijeme osamostaljenja i prije toga", posebno o granici na rijeci Muri.