c S
Dnevne novosti

Međunarodna konferencija "Suvremeni liberalizam i EU"

02.02.2011 07:18 ZAGREB, 1. veljače 2011.(Hina), Jednodnevna međunarodna konferencija na temu "Suvremeni liberalizam i Europska unija" u organizaciji HNS-a i Zaklade Friedrich Naumann za slobodu počela je u utorak ujutro u Zagrebu.
Na otvaranju konferencije izlaganja su, među ostalima, održali potpredsjednica ELDR-a (stranke europskih liberala) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić i predsjednica slovenskog LDS-a i slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

Pusić je u izlaganju na temu "Liberalizam i nova Europa" govorila o praktičnoj upotrebljivosti liberalne teorije, koja se često čini vrlo apstraktnom, u tranzicijskim zemljama, odnosno u novoj Europi.

"Za sve tranzicijske zemlje, bez obzira izgrađuju li državu zapravo otpočetka, kao Hrvatska i zemlje regije, ili kao Poljska i Mađarska, koje su imale državu u granicama u kojima su i danas ali nisu imale institucije liberalno demokratske države, liberalna teorija je zapravo priručnik, instrument za izgradnju države", rekla je Pusić.

Istaknula je da se u modernim uvjetima uvijek gradi liberalno-demokratska država, bez obzira na to je li politika socijaldemokratska, konzervativna pa čak i nacionalistička ili zelena. Također je kazala da se neke stvari koje na prvi pogled izgledaju apstraktne u tekstovima liberalnih autora mogu prevesti u konkretne zakone pa i politiku.

Tako se na primjer iz klasičnih liberalnih tekstova može izvesti teza, a sada i zakon u Hrvatskoj, o dvostrukom pravu glasa manjina, o važnosti i ulozi decentralizacije lokalne samouprave. Kresal je govorila na temu "Odnos slobode i sigurnosti" ukazavši na to koliko je osjetljiv odnos između slobode pojedinca i sigurnosti društva.

"Pojedinac koji želi biti slobodan, mora prvo biti siguran", kazala je. Podsjetila je na to da se nakon teorističkih napada u SAD-u i u europskim prijestolnicama poduzimalo sve više mjera sigurnosti koje su se u konačnici pokazale diskriminirajućima, a "liberalizam mora upozoravati na te procese", istaknula je Kresal.

U raspravi na konferenciji među ostalima sudjeluju potpredsjednik ELDR-a Graham Watson, predsjednik HNS-a Radimir Čačić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednik makedonskog LDP-a Jovan Manasijevski. Cilj konferencije je donošenje zaključaka o liberalnim politikama u modernim europskim uvjetima.

Na konferenciji sudjeluju najviši liberalni dužnosnici iz Hrvatske i regije kao i iz europskih liberalnih organizacija kako bi kroz raspravu došli do zaključaka koji će prikazati odnos između Europske unije, suvremenih društava i liberalizma.