c S
Dnevne novosti

Poduprte izmjene Zakona o poljoprivrednim proizvodima

03.02.2011 07:20 ZAGREB, 2. veljače 2011.Hina, Saborski zastupnici poduprli su izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojima se, kako je istaknuto, s jedne strane daju jamstva poljoprivrednicima u slučaju tržišnih poremećaja, a s druge potrošačima jamči kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod.
Državni tajnik Josip Kraljičković obrazložio je da tržište poljoprivrednih proizvoda moramo uskladiti s propisima EU-a, na temelju obveze koju smo preuzeli za zatvaranje pregovora o poglavlju 11.

Zakonom predviđene mjere za uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda odnose se, među ostalim, na žitarice, šećer, hmelj, maslinovo ulje, voće i povrće, vino, cvijeće, meso, jaja, mlijeko i pčelinje proizvode.

Mjere se odnose na tržišne intervencije, potpore privatnom skladištenju, sustav proizvodnih ograničenja, trgovinu s drugim zemljama (uvozne i izvozne dozvole, carinske kvote, izvozna kvota za šećer) te pojedine sektore (mlijeko, šećer, vino, hmelj).

Krešo Filipović je u ime Kluba HDZ-a podupro zakonske izmjene, istaknuvši kako se hrvatskim poljoprivrednicima jamči da u slučaju ozbiljnijih poremećaja na tržištu neće ostati zakinuti i prepušteni sami sebi, već će imati kvalitetan pravni okvir za rješavanje takvih teškoća.

Zakonskim se okvirom uklanjaju posljednje zapreke za preuzimanje pravne stečevine EU-a u uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda te omogućuje hrvatskim potrošačima da dobiju kvalitetan i zdravstveno ispravan poljoprivredni proizvod, ustvrdila je Marijana Petir (Klub HSS-a).

S njom se složio i Zlatko Koračević, istaknuvši kako potpora Kluba HNS-HSU-a zakonskom prijedlogu nije upitna jer je riječ o ispunjavanju obveza preuzetih radi zatvaranja poglavlja 11 u pregovorima s EU-om.

Upozorio je, međutim, da vlada nije ispunila obvezu donošenja nacionalnog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, koju je preuzela na temelju zakona o poljoprivredi.