c S
Dnevne novosti

Sabor potpora razvoju ljudskih potencijala

03.02.2011 07:16 ZAGREB, 2. veljače 2011.Hina, Saborski su klubovi tijekom rasprave dali potporu izmjeni Sporazuma između Vlade RH i Europske komisije, čime se omogućava nastavak provedbe višegodišnjeg operativnog programa "razvoj ljudskih potencijala" iz pretpristupne pomoći EU, te se, kako je istaknuto, otvara prostor za nova kvalitetna radna mjesta i brži gospodarski oporavak.
Ukupna vrijednost operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala za razdoblje od 2007. do 2011. iznosi 609,5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz fondova EU 517 milijuna kuna, a ostalih 91,4 milijuna kuna osigurava hrvatski državni proračun, istaknuo je obrazlažući pogodnosti pretpristupnih fondova državni tajnik Hrvoje Dolenc. 

Marija Pečinović Burić, u ime Kluba HDZ-a, istaknula je potporu HDZ-a operativnom programu koji će omogućiti sustavan i koordiniran razvoj ljudskih potencijala te značajno utjecati na kompletan gospodarski oporavak. Posebno je naglasila decentralizacijski model provedbe programa, što znači da hrvatska upravljačka tijela upravljaju sredstvima Europske unije.

Izmjene Sporazuma podržava i Klub HNS-HSU, u čije je ime Zlatko Koračević naglasio kako pretpristupnu pomoć treba iskoristiti kako bi se hrvatsko gospodarstvo pripremilo i za strukturne fondove, koji će nam biti na raspolaganju nakon ulaska u EU. Upozorio je, međutim, na nedostatak kadrova za provedbu operativnog programa.

Koračević smatra da je riječ o propustu vlade koja nije ispoštovala svoju odluku oko zapošljavanja novih ljudi i ekipirala skupinu koja bi vodila operativne programe iz IPA-e. Potporu saborskih klubova dobile su danas i izmjene sporazuma o financiranju između Vlade RH i Europske komisije, vezano uz višegodišnji operativni program "Regionalna konkurentnost", kojemu je cilj dostizanje veće konkurentnosti i uravnoteženog regionalnog razvoja.

Korištenjem sredstava iz pretpristupnih fondova pruža se potpora malom i srednjem poduzetništvu, razvoju znanosti i tehnologije te poboljšanju gospodarskih uvjeta u pojedinim hrvatskim regijama koje zaostaju u razvitku. Nevenka Marinović istaknula je potporu Kluba zastupnika HDZ-a operativnom programu kojim se osigurava iz IPA bespovratnih sredstava 473 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti slabije razvijenih područja, poslovne infrastrukture i transfera tehnologije.

Potporu je dao i Klub HNS-HSU, u čije je ime Zlatko Koračević rekao da "logika govori da treba podržati sporazum koji omogućava isplatu EU sredstava".