c S
Dnevne novosti

Prisegnuli novoimenovani suci

04.02.2011 07:13 ZAGREB, 3. veljače 2011.Hina, Novoimenovani suci Vrhovnog suda, Upravnog suda, Visokog prekršajnog suda, županijskih sudova u Zagrebu, Splitu i Velikoj Gorici i Varaždinu te trgovačkih, općinskih i prekršajnih sudova prisegnuli su u Hrvatskom saboru pred predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ivanom Turudićem.
Prisegnuli su da će sudačku dužnost obavljati u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim pravom, savjesno i odgovorno štiteći suverenitet hrvatske države te slobodu i prava građana.

Predsjednik DSV-a Turudić poručio im je kako ih u njihovu poslu očekuju mnoge teškoće i izazovi pred kojima ne smiju posustati te da svoju dužnost obnašaju savjesno i nepristrano i da od toga nikada ne odstupaju.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon svečanosti izjavila je novinarima kako je prisega sudaca praznik demokracije i da daje apsolutnu potporu potpunoj neovisnosti sudstva da radi svoj posao na temelju glavnih načela - poštivanja Ustava i zakona.

Želim im svima zaista puno uspjeha i u čuvanju demokacije i neovisnosti sudstva, ali i svega što se s time povezuje. Vjerujem da će dobro raditi svoj posao bez utjecaja bilo koga na njihov rad i ono što je najvažnije - na njihove odluke, rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuo je kako je u pravosudnom procesu najbitniji čovjek, jer s njime sve počinje i završava. Postavili ste si zadaću da budete nabolji mogući suci i pridonesete razvoju demokracije i društva, rekao je Hrvatin.

Novoimenovanim sucima poručio je da ne smije biti kompromisa kada je u pitanju stručnost i neovisnost te ih pozvao da sude odgovorno samo i jedino na temelju zakona.

U ime prisegnulih na povjerenju i izboru zahvalio je sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec izrazivši uvjerenost da će to i opravdati.Biti sudac i dijeliti pravdu velika je obveza, rekao je napominjući kako novoimenovane suce očekuje mukotrpan rad i učenje da bi, s obzirom na skoro pristupanje Hrvatske EU, uspješno primijenili europsko pravo u domaćim predmetima.

Svečanosti su bili nazočni i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović i drugi.