c S
Dnevne novosti

Bjeliš o radu na nacrtu Zakona o sveučilištu

04.02.2011 07:21 ZAGREB, 3. veljače 2011.(Hina), Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš priopćio je da partnerski odnos između MZOŠ-a i institucija sustava do sada nije uspostavljen ni u jednoj fazi rada na zakonodavstvu, unatoč opetovanim prijedlozima, uključivo i prijedloge senata i sveučilišnih čelnika, te unatoč njegovu zalaganju u radu prosudbenog povjerenstva u kojem je prekinuo svoj rad.
Bjeliš navodi da je članove prosudbenih povjerenstava imenovao ministar svojom odlukom, tako da oni nisu ovlašteni predstavnici svojih ustanova. "Stoga je rad tih povjerenstava imao 'de facto' konzultativan karakter.

Njime se u daljnjim postupcima nisu uspostavile nikakve partnerske obveze ni za jednu stranu - ni za ministarstvo u nastavku rada na zakonskim nacrtima, ni za institucije u iznošenju budućih stajališta o tim tekstovima", kaže rektor. Povod današnjem priopćenju, kako navodi, vijest je u medijima o zaključcima sa sjednice Rektorskog zbora u Osijeku 26. siječnja te posebno priopćenje koje je ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo 26. siječnja.

Bjeliš navodi kako smatra potrebnim javnost izvijestiti o svom djelovanju i stajalištima koje je zastupao i na spomenutoj sjednici i u radu prosudbenog povjerenstva za nacrt zakona o sveučilištu. Rektor tvrdi da na sjednici rektorskog zbora, glasujući suzdržano, nije podupro prijedlog zaključaka o radu prosudbenog povjerenstva za izradbu zakonskih prijedloga.

"Od četiriju točaka zaključaka podupro sam dvije - onu kojom se pozdravlja dosadašnji rad povjerenstva i onu kojom se primaju na znanje preliminarna izvješća o njihovu radu", ističe i dodaje da da se nije složio s onom u kojoj se konstatira da je u velikom dijelu postignuta suglasnost o izmjenama zakona te s točkom u kojoj se preporučuje nastavak partnerskog odnosa ministarstva i akademske zajednice u daljnjem radu.

Rektor tvrdi da u dosadašnjem radu nije ni na savjetodavnoj razini postignuta suglasnost o čitavu nizu važnih pitanja. "U radu prosudbenog povjerenstva za nacrt zakona o sveučilištu često sam isticao kako je takvu suglasnost praktički nemoguće postići bez temeljnih strateških odrednica daljnjeg razvoja hrvatskog visokoobrazovnog i istraživačkog sustava", piše rektor i dodaje da je rad na strateškom dokumentu postao prijeka potreba.

Po njegovim riječima donošenje jasne strategije na nacionalnoj razini je nužno, ne samo kao polazište za uspješno normiranje kvalitetne legislative već i kao okvir i pokazatelj našeg kompetitivnog pozicioniranja u europskom visokoobrazovnom i istraživačkom sustavu, što će se naročito aktualizirati u daljnjim fazama pristupa Hrvatske EU.

Glede rada povjerenstva, kad je utvrđeno da zbog niza okolnosti strateški dokumenti doneseni 2005., plan provedbe kojih je zaključen s 2010., danas nisu relevantni, kako podsjeća Bjeliš, predstavnici ministarstva na drugoj su sjednici 15. prosinca predočili dokument ministarstva iz 2010. pod naslovom "Smjernice za rad na Zakonu o sveučilištu", kao predložak za rad na zakonu.

"Na sljedećoj sjednici, 16. prosinca, ustvrdio sam da mi je osobno taj dokument u potpunosti neprihvatljiv te sam, obrazloživši svoje stajalište, prekinuo svoj rad u povjerenstvu", kaže Bjeliš.

Nakon toga, dodaje, izvijestio je sveučilišni rektorski kolegij u širem sastavu o tom tekstu te o svome dotadašnjem djelovanju izvijestio senat na sjednici 21. prosinca 2010. Konačno, na prošloj sjednici 7. siječnja 2011., izvijestio sam prosudbeno povjerenstvo o ključnim preokupacijama i planovima razvoja sveučilišta, koje su sveučilišna tijela u međuvremenu razmotrila i prihvatila, navodi rektor u priopćenju.

Dodao je kako će se o nacrtu izvješća i zaključaka rasprave prosudbenog povjerenstva za nacrt zakona o sveučilištu, koje je dobio 26. siječnja na sjednici rektorskog zbora, očitovati uskoro izravno dopisom koordinatoru povjerenstva i ministarstvu.