c S
Dnevne novosti

Saborska oporba protiv novoga Zakona o sukobu interesa

04.02.2011 07:22 ZAGREB, 3. veljače 2011.Hina, Dok su klubovi vladajućih u Saboru poduprli prijedlog novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa, strože kazne i depolitizaciju Povjerenstva za sukob interesa, oporba se na njega oštro obrušila upozoravajući na neustavnost prevelikih ovlasti tog povjerenstva, kojemu bi, kako je rečeno, glavna zadaća bila da vladajući nadziru oporbu.
Nakon osam godina primjene starog Zakona o sukobu interesa i čak šest izmjena, pred zastupnicima se u prvom čitanju našao novi Zakon kojim se predviđa depolitizacija Povjerenstva za sukob interesa, ali i oštrije sankcije za dužnosnike u kojih se utvrdi sukob interesa.

Protiv takvih dužnosnika ubuduće bi se mogao podnijeti prijedlog za razrješenje, a moglo bi ih se pozvati na podnošenje ostavke. Na novi Zakon posebno se oštro obrušio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, tvrdeći kako je riječ o pokušaju vladajućih da kontroliraju oporbu.

Riječ je o neustavnom aktu kojim se otvara mogućnost da Povjerenstvo za sukob interesa bira kvalificirana, to jest natpolovična većina u Saboru, a glavna bi mu nakana bila nadziranje oporbe, smatra Stazić. "Ovakoga kvazitijela ne bi se posramio ni kralj Aleksandar", istaknuo je i pozvao Vladu da sastavi sasvim novi zakonski tekst jer je predloženi toliko loš i krivo koncipiran da ga se ne može popraviti.

Staziću je bilo sporno i predloženo ograničavanje vlasničkog udjela dužnosnika u tvrtkama, što je nazvao "običnim alibijem" i podsjetio da "Fimi media" nije bila "u vlasništvu niti jednog ministra, a ipak se preko nje dogodio evidentan sukob interesa".

Za sprječavanje utjecaja vladajućih na rad budućeg povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa rješenje su ponudili Josip Leko (SDP) i Goran Beus Richembergh (HNS), koji su predložili da se "članove povjerenstva bira dvotrećinskom umjesto natpolovičnom većinom u Hrvatskome saboru".

Predloženi Zakon sporan je i za Damira Kajina (Klub IDS-a), koji se također obrušio na ovlasti povjerenstva. Ono bi, kako je rekao, "trebalo biti i SIS i Udba, državni odvjetnik, sud partije i inkvizicija". Nakana je razvlašćivanje Hrvatskoga sabora, istaknuo je Kajin, dodajući da saborskog zastupnika mogu razriješiti samo građani i sud.

Upozorio je da se ni tim Zakonom ne rješavaju neki ključni problemi hrvatskoga društva, poput davanja povlaštenog statusa nekim tvrtkama te nedodirljivost hrvatskih tajkuna i nekih medija.

Prijedlog novog Zakona dobio je pak potporu klubova zastupnika HDZ-a i HSS-a. Stanko Grčić (Klub HSS-a) podupro je unaprjeđenje sustava sprječavanja sukoba interesa kroz bolju provjeru imovinskih kartica i pooštravanje sankcija, a Emil Tomljanović (HDZ) je istaknuo da će se "ubuduće bolje riješiti problemi utjecanja privatnog interesa na obnašanje javne dužnosti".

Tomljanović je posebno podupro depolitizaciju povjerenstva u kojemu, istaknuo je, ubuduće ne bi mogao biti nijedan član bilo koje političke stranke.