c S
Dnevne novosti

Sabor za izmjene Protokola, omogućene carinske povlastice

04.02.2011 07:20 ZAGREB, 3. veljače 2011.Hina, Saborski klubovi podržali su prijedlog izmjena i dopuna Protokola 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a kojima se Hrvatskoj omogućuju carinske povlastice pri izvozu u zemlje Europske unije i druge zemlje potpisnice Sporazuma.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivan Bubić pojasnio je da se Hrvatska time uključuje u sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, važan za izvoznike jer omogućuje proizvođaču da u svoj proizvod uključi i materijale iz druge države te ga izveze kao vlastiti proizvod.

Naglasio je da je riječ o značajnoj pomoći gospodarstvu, posebice tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i drugim industrijama.

Neven Mimica je u ime Kluba SDP-a upitao zašto se dopunom Protokola kasni četiri i pol godine, budući da su u tom razdoblju ostale zemlje potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i suradnji koristile carinske povlastice koje će tek sada postati dostupne i hrvatskim gospodarstvenicima.

Nedopustivo je što u tom razdoblju našoj tekstilnoj i obućarskoj industriji nisu omogućene carinske povlastice i time veća konkurentnost na europskom tržištu, rekao je Mimica.

Brzom procedurom, dodao je, sada se mora nadoknaditi propušteno kako bi se povlastice počele primjenjivati od travnja ove godine.

Tijekom rasprave u Saboru podržane su i izmjene Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a kojima se on usklađuje sa Zakonom o HAZU. Izmjenama se određuje da se u članstvo Akademije, uz počasne, redovite i dopisne članove, uvrštavaju i članovi suradnici.

Produžava se trajanje mandata članova Predsjedništva Akademije s tri na četiri godine, a članstvo članova suradnika postaje doživotno ponovnim izborom deset godina nakon prvog izbora.