c S
Dnevne novosti

Vlada uredila uvjete za kupnju kuća u državnom vlasništvu

04.02.2011 07:14 ZAGREB, 3. veljače 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada na sjednici Uredbom uredila uvjete za kupnju kuća ili stanova u državnom vlasništvu na područjima posebne države skrbi, a procjenjuje se da će na temelju te uredbe od 2011. do 2013. biti prodano 2.800 kuća i stanova.
Uredbom se omogućuje kupnja stanova i kuća po povoljnijim uvjetima svim korisnicima stambenog zbrinjavanja prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi, kao i kupnja stanova bivšim nositeljima stanarskog prava koji su stekli pravo zaštićenog najmoprimca u stanovima u državnom vlasništvu na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković Uredbu ocjenjuje još jednim iskorakom u rješavanju te problematike, u rješavanju pitanja kupnje kuća i stanova od strane zaštićenih najmoprimaca na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Uredba će doprinijeti i ispravljanju određenih nepravdi, jer je zbog nemogućnosti stjecanja stanova od strane zaštićenih najmoprimaca na Općinskom sudu u Vukovaru zaprimljeno oko 400 tužbi, kazao je Čobanković napominjući kako će Uredba zaustaviti još veći broj sudskih tužbi koje bi se mogle očekivati.

Da nije ovakve Uredbe neki naši građani bili bi u neravnopravnom položaju i Uredba je na tragu ispravljanja te nepravde, kazao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Uredbom se omogućuje da zaštićeni najmoprimci, ako nemaju na području Hrvatske neki drugi stan u vlasništvu, otkupe taj stan pod uvjetom da te stanove neprekidno koriste i u njima i sada prebivaju.

Uredbom se utvrđuje da je osnovica za utvrđivanje prodajne cijene kuće ili stana etalonska cijena utvrđena Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji, što je trenutno oko 700 eura po četvornom metru, a ta se cijena umanjuje ovisno o stanju nekretnine (npr. do 33 posto za stan stariji od 25 godina ili 50 posto za trenutno neuseljivu kuću), popust za vlastita ulaganja (do 20 posto), kao i popust ovisno o području posebne državne skrbi (od 20 posto za treću skupinu do 50 posto za prvu skupinu).

Omogućuje se također i plaćanje jednokratnom isplatom za što se odobrava popust u visini 50 posto, kao i mogućnost obročne otplate na rok ne duži od 25 godina. Izračuni, na temelju utvrđenih popusta, pokazuju da će za stan u Vukovaru od 60 kvadrata trebati platiti 10.500 eura, što je 175 eura po kvadratu, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Donesena Uredba treća je takva Uredba, a u razdoblju od 2008. do 2010. na područjima posebne državne skrbi prodano je oko tisuću kuća, te darovano je 4.600 stanova ili kuća u državnom vlasništvu hrvatskim braniteljima, pripadnicima HVO-a koji žive na tom području, obiteljima poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja.