c S
Dnevne novosti

Sabor: izvješće Vijeća za znanost primiti na znanje

05.02.2011 07:11 ZAGREB, 4. veljače 2011.Hina, Saborski klubovi prigovorili su Nacionalnom vijeću za znanost izostanak konkretnih i osmišljenih mjera za razvoj znanosti i istraživanja, odnosno strateškog dokumenta koji bi odgovorio na pitanje kako znanost može pomoći izlasku Hrvatske iz krize.

Nevio Šetić je u ime Kluba HDZ-a predložio Saboru da izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost u 2009. tek primi na znanje, ocijenivši da u njemu nedostaje financijski dio izvješća te, sukladno preporuci Vlade, prijedlog strategije razvoja znanosti i istraživanja koji bi pomogao Hrvatskoj u izlasku iz krize.

Naglasio je potrebu izrade strateškog dokumenta koji bi odgovorio na pitanje kako znanost i tehnologija mogu pomoći gospodarskom oporavku zemlje i podizanju standarda društva u cjelini. 

I Vlada je u svom mišljenju prigovorila da je Nacionalno vijeće u izvješću, umjesto teza o tome kako znanstveno-istraživački rad može i treba pridonijeti izlasku iz krize, trebalo izraditi prijedlog odgovarajućih mjera unaprjeđenja znanosti u okvirima aktualne gospodarske situacije, te u tom smislu i strategiju razvoja znanosti i istraživanja.

S mišljenjem Vlade složio se i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, koji je zaključkom obvezao Nacionalno vijeće da izvješće dopuni financijskim pokazateljima i priloži mu spomenutu strategiju.I HSS će izvješće primiti na znanje, jer mu, kako je rekla Marijana Petir, nedostaje razvojna strategija.

Naglasila je da Hrvatska treba povećati sredstva za istraživanja, jer će samo to, uvjerena je, pomoći razvoju gospodarstva i izlasku iz krize, a Nacionalno vijeće u tom smislu, smatra, ne nudi odgovarajuće mjere.Izvješće će na znanje primiti i SDP, u ime kojega je Gvozden Flego ocijenio da "izvješće vrvi tehnikalijama, a nema ni jedne strateške dimenzije".

Upozorio je da Nacionalno vijeće nije do sada donijelo ni jedan program o trošenju proračunskog novca, a nije, kaže, predložilo ni mrežu znanstvenih ustanova i programa.