c S
Dnevne novosti

Sabor imenovao članove NO HRT-a

05.02.2011 07:12 ZAGREB, 4. veljače 2011.Hina, Silvija Luks Kalogjera je predsjednica, a Željko Čagalj, Ante Žigman i Orsat Miljenić članovi Nadzornog odbora HRT-a, odlučio je Hrvatski sabor, prihvativši prijedlog Odbora za medije.
Prema novom Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, peti član Nadzornog odbora bit će predstavnik Radničkog vijeća HRT-a.

Sabor je izmijenio Zakon o porezu na promet nekretnina, koji bi trebao rasteretiti Poreznu upravu u postupcima utvrđivanja poreza na promet nekretnina, i to formiranjem baze podataka koja će pratiti cijene nekretnina, te uspoređivati podatke o nekretninama na različitim područjima u istom razdoblju.

Zakon preciznije regulira i pravo na porezno oslobađanje pri kupnji prve nekretnine, kao i slučajeve u kojima se porez na nekretnine može naknadno utvrditi. Propisuje se i da žalba ne odgađa izvršenje rješenja čime se otklanja mogućnost da se ona koristi isključivo kao sredstvo odgode plaćanja poreza na promet nekretnina.

Izmijenjen je i Zakon o zdravstvenoj zaštiti pa se jedinicama područne samouprave produljuje rok za davanje koncesija za obavljanje javne zdravstvene službe do 30. lipnja ove godine. Istodobno se uređuje i pravo liječnika koji su bili u zakupu da imaju prioritet prilikom zapošljavanja ako se žele vratiti u dom zdravlja.

Većinom je glasova izmijenjen i Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji predviđa interventne mjere kao jamstvo poljoprivrednicima u slučaju tržišnih poremećaja, dok potrošačima jamči kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod. Izmijenjen je i dopunjen Protokol 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se Hrvatskoj omogućuju carinske povlastice pri izvozu u zemlje Europske unije i druge zemlje potpisnice Sporazuma.

Potvrđen je i Sporazum između Vlade RH i Komisije europskih zajednica, koji određuje povlastice i imunitete izaslanstva Komisije europskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Izmjene je doživio i Sporazum između Vlade RH i Europske komisije, čime se nastavlja provedba višegodišnjeg operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala", kao i Sporazum o financiranju s Europskom komisijom vezan uz program "Regionalna konkurentnost".

Potvrđena je i izmjena Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čime se on usklađuje sa Zakonom o HAZU. U drugo su čitanje upućeni prijedlozi novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Na znanje je primljeno Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost za 2009. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan, raspravom o prijedlogu Plana usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011.