c S
Dnevne novosti

Josipović: put u SAD prilika je za afirmaciju Hrvatske

07.02.2011 07:05 ZAGREB, 5. veljače 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da će njegov put u Sjedinjene Države, gdje će sudjelovati na konferenciji u povodu 15. obljetnice Daytonskoga sporazuma, biti još jedna prilika za afirmaciju hrvatske pozicije ne samo u regiji nego i u Europi i svijetu, u intervjuu za Hrvatsku televiziju objavljen u subotu u Dnevniku.
"Ta naša politika nije se uvijek lako formirala i bilo je otpora, ali mislim da sada imamo politiku koja ima i moralnu te političku podlogu", rekao je Josipović. Na pitanje koliko znači potpora SAD-a na putu Hrvatske u Europsku uniju Josipović je odgovorio kako naravno SAD nije član EU-a i o tomu neće neposredno odlučivati, ali da SAD kao veliki prijatelj i Hrvatske i EU-a naravno može dati određeni doprinos prepoznavanju da je Hrvatska ispunila uvjete.

Napomenu da će ovaj mjesec u SAD-u biti čak osam hrvatskih dužnosnika te je li riječ o koordiniranoj akciji hrvatske diplomacije, Josipović je komentirao rekavši da je to dobra i usklađena akcija. Posebice je izdvojio putovanje ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića i ministra obrane Davora Božinovića.

Osvrnuo se i na pitanje u vezi konferencije u Dubrovniku koju je dogovorio s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom a koja bi, kako je rečeno, trebala dovesti neke američke ulagače u Hrvatsku. S tim u vezi je rekao da ako i dalje budu postojale vrlo različite barijere koje se postavljaju pred strane, a i domaće, investitore od raznih nepotrebnih dozvola, papira, dugotrajnosti postupaka, spore pravne zaštite, onda, smatra, naravno neće biti interesa.

Josipović je negativno odgovorio na novinarsko pitanje je li sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razgovarao o uhićenju hrvatskoga branitelja Tihomira Purde. Potvrdio je da su Tadić i on razgovorali načelno o sustavu optuživanja za ratne zločine napomenuvši kako po sličnomu načelu Hrvatska traži gotovo tisuću ljudi.

Josipović smatra da je slučaj Purde zaoštrio situaciju u Hrvatskoj te da je riječ o posebno neugodnoj situaciji te da je, posebice ako je Purda nevin, to neprimjeren teret za njega i njegovu obitelj. Dodao je da je, međutim, tu situaciju iskoristio jedan dio hrvatske političke scene za svoju samopromociju.

Josipović će otputovati u ponedjeljak u SAD gdje će u srijedu sudjelovati na konferenciji koju organizira zaklada bivšega američkog predsjednika Billa Clintona u povodu 15. obljetnice potpisivanja Daytonskoga sporazuma, a potom će u petak posjetiti Sveučilište Harvard.