c S
Dnevne novosti

Počelo uvođenje e-uputnica

08.02.2011 07:20 ZAGREB, 7. veljače 2011.(Hina), Nakon e-recepata, kojih je u protekla dva tjedna izdano gotovo 4 milijuna u cijeloj Hrvatskoj, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti počelo je uvođenje e-uputnica za laboratorijske pretrage, kao i paralelno uvođenje elektroničkih recepata i uputnica u djelatnosti pedijatrije i ginekologije, doznaje se u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.
E-uputnica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti trebala bi u potpunosti biti uvedena do 14. veljače, a elektronički recepti i uputnice u pedijatriji i ginekologiji do kraja mjeseca.

Prema informacijama iz Ministarstva, zasad sve teče bez problema na terenu. Povezivanje djelatnosti stomatologije planirano je za 21. ožujka.

Cilj informatizacije primarne zdravstvene zaštite jest povezati 6000 subjekata u zdravstvenom sustavu, smanjiti nepotrebnu administraciju te osigurati više vremena liječnicima za pacijente.

Nakon uvođenja elektroničkih recepata i uputnica, u idućoj fazi informatizacije zdravstva planira se uvođenje sustava elektroničkog naručivanja gdje će liječnik elektroničkim putem iz svoje ordinacije moći pacijenta naručiti na specijalistički pregled u neku bolnicu, pa pacijenti više neće morati sami tražiti termin za obavljanje pregleda.