c S
Dnevne novosti

I marokanski islamisti traže promjene

08.02.2011 07:15 RABAT, 7. veljače 2011.(Hina/AFP), Marokanski islamistički pokret Pravda i dobročinstvo pozvao je u ponedjeljak na "žurne demokratske promjene" i na "uspostavu mehanizama koji će dokinuti autokraciju".
U tekstu koji je objavio na svojoj internetskoj stranici, islamistički pokret koji su marokanske vlasti službeno zabranile, ali ga ne progone, "pozdravlja prosvjede u Tunisu i u Egiptu" te poziva na "žurne radikalne demokratske promjene kako bi se uvela stvarna podjela vlasti u Maroku".

Kako navodi nekoliko promatrača, Pravda i dobročinstvo, koja traži i "poništenje" sadašnjeg ustava, jedan je od najvećih islamističkih pokreta u Maroku.

"Marokanske vlasti procjenjuju da Pravda i dobročinstvo ima između 30.000 i 40.000 članova. No čelnici islamističkog pokreta ocjenjuju da on ima gotovo 200.000 članova", rekao je politolog Mohamed Darif, stručnjak za marokanski islamizam.

"No najveća snaga Pravde i dobročinstva su njezin ustroj i mobilizacijska sposobnost", dodao je Darif. "Milijuni Marokanaca trpe siromaštvo i oskudicu.

Nije pravedno da manjina prigrabi bogatstva zemlje", istaknuo je taj pokret na svojoj stranici. Pravda i dobročinstvo se "definira kao miroljubiv pokret s islamističkim predznakom".

Predvodi ga šeik Abdesalamn Jasin (83), bivši inspektor u školstvu na kojega je snažan utjecaj izvršio sufizam. "Zahtijevamo od vlasti da zaustavi 'benalizaciju' (po imenu bivšeg tuniskog predsjednika Ben Alija) Maroka i da ustavne institucije učini vjerodostojnima", dodaje pokret.

U pozivu objavljenom na internetu Marokance se 20. veljače poziva na mirne prosvjede za "sveobuhvatne političke reforme". Internet je imao važnu ulogu u prosvjedima koji su potaknuli pobunu u Egiptu i u Tunisu.