c S
Dnevne novosti

Sabor o usklađivanju zakonodavstva s EU u 2011.

09.02.2011 07:28 ZAGREB, 8. veljače 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o predloženom Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu u ovoj godini Sabor treba donijeti 40 tzv. europskih zakona.
U prvom kvartalu ove godine Sabor bi, prema Planu, trebao donijeti 14 zakona, među kojima je i Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te novi Kazneni zakon.

Planirane su, među ostalima, i izmjene Zakona o energiji, o tržištu plina i električne energije, o regulaciji energetskih djelatnosti, o strancima, te o zaštiti svjedoka.

Vlada bi trebala pripremiti (predložiti), a Sabor u drugom kvartalu i donijeti 11 zakona, među kojima su izmjene Zakona o obveznim odnosima, o trgovačkim društvima, o suzbijanju zlouporabe droga, o oružju, o potrošačkom kreditiranju, te o zračnom prometu.

Predlaže se i donošenje triju novih Zakona - o zaštiti zraka, o procjeni učinka propisa te o osiguranju.

U posljednja četiri mjeseca ove godine planirano je donošenje 15 zakona, među kojima je i novi Zakon o otpadu, Opći porezni zakon, Zakon o investicijskim fondovima, Zakon o plaćama u javnom sektoru te Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove.

Planom je predviđeno i mijenjati Zakone o lijekovima, o medicinskim proizvodima, o javnoj nabavi, o trošarinama, i druge zakone.

U Vladi ističu da je Hrvatska u dosadašnjem procesu usklađivanja zakonodavstva ispunila veliku većinu obveza koje proizlaze iz procesa pristupanja EU, a u tom su smislu donijeti svi zakoni koji su bili predviđeni Planom zakonodavnih aktivnosti za prošlu godinu.

Naglašavaju da takvim pristupom Hrvatska jasno pokazuje svoju spremnost da već u ovom trenutku funkcionira kao članica EU, te da će njezino zakonodavstvo po ulasku u Uniju u potpunosti biti komplementarno važećoj pravnoj stečevini Unije.