c S
Dnevne novosti

Jandroković: u lipnju očekujemo završetak pregovora

10.02.2011 07:13 ZAGREB, 9. veljače 2011.Hina, Hrvatska je ušla u završnu i odlučnu fazu pregovora o članstvu u EU koje očekuje završiti do kraja lipnja, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, predstavljajući u Saboru Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011.
Jandroković je naglasio da Vlada na 2011. gleda kao na godinu dovršetka pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju EU, istaknuvši da je u ovom trenutku od 35 poglavlja otvoreno njih 34, a ostalo je još samo poglavlje "Ostalo" koje se otvara i zatvara automatizmom, na završetku pregovora.

Privremeno je zatvoreno 28 poglavlja, a preostalih 7, kazao je, Hrvatska očekuje da će zatvoriti do kraja lipnja, pri čemu 3 poglavlja ("Poljoprivreda", "Ribarstvo" i "Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata") već na narednoj međuvladinoj konferenciji sredinom travnja.

Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska zadovoljna što je Mađarska, koja predsjedava EU, završetak hrvatskih pregovora označila kao jedan od svojih prioriteta, o čemu, kaže, svjedoči i jučerašnji posjet mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovo očekivanje da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pregovora.

Ministar je naglasio da Hrvatska nastavlja s provedbom strukturnih reformi, kako zbog prilagodbi u standardima EU, tako i zbog razvoja domaćeg gospodarstva i društva u cjelini. Vlada pritom naglasak stavlja na reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranje ratnih zločina i rješavanje izbjegličkih pitanja, te restrukturiranje brodogradnje.

U okviru tih reformi, Hrvatska je u procesu pristupanja EU ispunila sve obveze koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva - od 2000. do danas donijela je 507 tzv. europskih zakona i 1274 podzakonska akta, rekao je Jandroković.

Naglasio je da se Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011., o kojemu raspravlja Sabor, odnosi na nove propise i direktive u EU koje Hrvatska usklađuje paralelno s članicama Unije, te se priprema za funkcioniranje u uvjetima punopravnog članstva.

Prema tom planu, Hrvatski bi sabor u ovoj godini trebao donijeti 40 takvih zakona - u prvom kvartalu 14, u drugom 11, a u trećem 15 zakona. Jandroković je poručio da takvim pristupom Hrvatska pokazuje svoju spremnost da već u ovom trenutku funkcionira kao članica EU, te da će njezino zakonodavstvo po ulasku u Uniju u potpunosti biti komplementarno važećoj pravnoj stečevini Unije. O predloženom Planu raspravljaju saborski klubovi.