c S
Dnevne novosti

Sabor o financiranju političkih aktivnosti

10.02.2011 07:26 ZAGREB, 9. veljače 2011.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje počinje raspravom o prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama.
Tako bi se najviši dopušteni iznos koji pojedinac može donirati smanjio s dosadašnjih 90 tisuća kuna na 30 tisuća kuna.

Istodobno, pravne bi osobe jednoj političkoj stranci ili kandidatu na predsjedničkim izborima umjesto dosadašnjih milijun kuna, maksimalno mogle donirati 200 tisuća kuna.

Donacije pravnih osoba na izborima za Sabor i za članove Europskog parlamenta ograničile bi se na maksimalno do 100 tisuća kuna.

Limitirao bi se i ukupan iznos troškova promidžbe, pa bi maksimalan iznos za kandidate na predsjedničkim izborima bio 8 milijuna kuna, a za kandidata i kandidacijske liste na izborima za Sabor i Europski parlament 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

Amandmanima na konačni prijedlog zakona vlada predlaže da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

Reviziju godišnjeg poslovanja političkih stranaka i političkih subjekata obavljao bi Državni ured za reviziju, dok bi financiranje izborne promidžbe nadziralo Državno izborno povjerenstvo.

U Vladi ističu da je zakon rađen u konzultacijama s Europskom komisijom, da su limiti koji se mogu donirati smanjeni u odnosu na prvo čitanje te su sukladni europskoj uvriježenoj praksi.

Budući da tijekom zasjedanja predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nije uspio sakupiti kvorum za dopunu dnevnog reda aktualne sjednice prijedlogom novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će isto pokušati sutra u 11 sati, a kako bi zastupnici novi Zakon uspjeli raspraviti i izglasati do kraja ovoga tjedna.