c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe

11.02.2011 07:03 ZAGREB, 10. veljače 2011.Hina, I vladajući i oporbeni klubovi su u Saboru podržali Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, no unatoč načelnoj podršci iz oporbe su ocijenili da su ostale "zakonske rupe" koje izazivaju sumnju u poštenu izbornu promidžbu.
Ističući taj Zakon kao jedan od najvažnijih za sprječavanje korupcije, Josip Leko (SDP) je napomenuo kako se donosi tek nakon loših iskustava u financiranju političkih stranaka. Smatra kako to znači da vlada ne kreira politiku nego kaska za događajima i preporukama EU.

Upozorio je kako je u Zakonu još uvijek ostala mogućnost strancima za doniranje političkih stranaka te da donatori mogu biti oni koji nisu podmirili porezne obveze državi. Kada je riječ o utvrđivanju iznosa novca vlada je, kaže, kombinirala sugestije EU i vlastite interese.

Leko ocjenjuje korakom naprijed što će Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobiti veće ovlasti i nadzor nad financiranjem kampanje, ali smatra da bi za to trebao imati jači pravni, financijski i ljudski alat. "Nije Fimi-medija proizvod lošeg zakona nego lošeg ponašanja i loše prakse", ustvrdio je.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) ocjenjuje "bezobraznim i smiješnim" ograničavanje financijskih sredstava za izbornu promidžbu. "Umjesto da radimo na tome da političke stranke budu okvir za političku aktivnost mi ih demoniziramo", kazao je. Po njegovu mišljenju riječ je u nedostatku političke kulture i tradicije, pa smo, kaže, svjedoci godina i prakse u kojoj je korupcija zahvatila i djelovanje političkih stranaka.

"Smiješno je da 50.000 kuna bude limit za izbor za zagrebačku Gradsku skupštinu ili za županijske skupštine", kazao je i dodao da bi se taj iznos premašio samo kad bi se u izbornoj promidžbi uputilo jedno pismo na 60.000 adresa. I 50.000 kuna pologa kao mjeru vjerodostojnosti predsjedničkog kandidata ocjenjuje bezobraznom.

Bilo bi bolje tražiti test inteligencije, psihološki nalaz ili test znanja povijesti i geografije jer ovako ispada da se može kandidirati samo onaj tko ima novca, ocijenio je. Zakonom predviđeno smanjenje proračunskog limita za izbornu promidžbu po mišljenju Damira Kajina (IDS) posljedica je toga što, nakon afere Fimi media i pritvaranja bivšeg premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera, "HDZ-u više nitko neće dati ni lipu za kampanju".

"Da se nije sudjelovalo u najprizemnijem kupovanju birača, pjevača i dijela medija, ne biste, gospodo, sada bili na vlasti. Sanader je, da bi HDZ doveo na vlast, sam sebe strpao u zatvor", rekao je Kajin HDZ-ovim zastupnicima. Kajinovo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika, čak deset ispravaka netočnog navoda.

Najviše pozornosti izazvale su Kajinove riječi da je HDZ u predizborne svrhe krenuo u iskopavanje grobišta žrtava komunističkog režima, što je nazvao "new dealom". Ivan Bagarić (HDZ) osudio je njegovu izjavu i zatražio Kajinovu ispriku, sramotnom ocijenivši da se otkopavanje stratišta žrtava komunističkog režima naziva "new dealom".

Kajinove izjave u vezi s iskapanjem masovnim grobnica osudu je i HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang. "Čim kažete da nije vrijeme (za otkrivanje grobnica) već je to problem; pa kada će onda biti vrijeme, kada umru i posljednji živi svjedoci koji su vidjeli kako se ljudi ubijaju", rekao je Hebrang IDS-ovu zastupniku.

Klub zastupnika nacionalnih manjina najavio je amandmane kojima traže da se kandidati za manjinske zastupnike, što se naknade utrošenog novca za kampanju tiče, izjednače s političkim strankama i nezavisnim listama. HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović pozdravlja novi zakon i ističe kako će se time maksimalno spriječiti protuzakonito prikupljanje sredstava, osigurati transparentsnost i smanjiti svaki oblik koruptivnog ponašanja.

Nakon što jučer nisu uspjeli prikupiti kvorum, zastupnici su to učinili i dnevni red sjednice dopunili s pet novih točaka, među kojima i prijedlogom novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji bi trebao biti i raspravljen.