c S
Dnevne novosti

Mubarak unatoč očekivanjima odbio podnijeti ostavku

11.02.2011 07:10 ZAGREB/KAIRO, 10. veljače 2011.(Hina), Egipatski predsjednik Hosni Mubarak (82), koji zemljom vlada već trideset godina, u četvrtak navečer u govoru naciji nije, kao što se očekivalo, najavio svoje povlačenje s dužnosti već je ponovio da se neće kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima u rujnu te da će dio ovlasti prebaciti na potpredsjednika Omara Sulejmana.
Mubarak je u televizijskom obraćanju naciji rekao da neće napustiti predsjedničku funkciju sve dok se budući predsjednik ne izabere na slobodnim i demokratskim izborima, odnosno dok se ne završi mirni prijenos vlasti.

Egipatski predsjednik također je rekao da neće slušati diktate iz inozemstva i najavio da će proces transformacije zemlje početi odmah. "Odlučio sam dio ovlasti prebaciti na potpredsjednika, sukladno Ustavu", rekao je.

Obraćanje egipatskog predsjednika na središnjem trgu Tahriru u Kairu pratilo je više stotina tisuća ljudi, koji su, kao i većina svjetskih medija i čelnika, očekivali da će Mubarak najaviti svoju ostavku.

Nezadovoljni njegovim odbijanjem odlaska s vlasti, prosvjednici su bacali svoju obuću i izvikivali: "Dolje, dolje, Hosni Mubarak!". Trg Tahrir već je više od dva tjedna poprište velikih protuvladinih prosvjeda.

Glavni trg u Kairu nalazi se dvadesetak kilometara udaljen od Mubarakove predsjedničke palače, a dio okupljenih je nakon predsjednikova govora krenuo prema palači.

Mubarak je najavio i amandmane na ustav, a riječ je o amandmanima na prijeporne članke 76. i 77. egipatskog ustava. Članak 76. uvršten je u ustav 2007. i utvrđuje vrlo stroge uvjete kandidiranja na predsjedničkim izborima, posebno za nezavisne kandidate koji moraju dobiti potpise 250 zastupnika iz triju različitih institucija, svih pod dominacijom stranke na vlasti.

Članak 77. propisuje da predsjednički mandat traje šest godina, uz njihov neograničeni broj. Mubarak je istaknuo kako je važno vratiti povjerenje u ekonomiju i stanovništvu dati stabilnosti i mir, te rekao kako se život mora vratiti u normalu.

Egipatskoj i svjetskoj javnosti poručio je da vjeruje u iskrenost i namjere prosvjednika okupljenih na trgu Tahriru. Na glavnom trgu u Kairu prema procjenama nalazi se oko 200.000 tisuća ljudi koji su očekivali da će dugogodišnji egipatski predsjednik dati ostavku i povući se s vlasti.

"Živio sam za ovaj narod", rekao je Mubarak. "Ja neću napustiti Egipat sve dok ne umrem na egipatskom tlu. Bože čuvaj Egipat, sigurnu zemlju i pomogni ovom narodu", kazao je.