c S
Dnevne novosti

Sabor: vladajući i oporba oprečno o novom Zakonu o sukobu interesa

11.02.2011 07:04 ZAGREB, 10. veljače 2011.Hina, U pojedinačnoj raspravi o prijedlogu novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa oporbeni su zastupnici u Hrvatskom saboru isticati njegovu neprovedivost, nazvavši ga "nepotrebnim PR-ovskim zakonom", dok su vladajući naglašavali da se novi Zakon ne donosi radi HDZ-a, već radi usklađivanja s europskim zakonodavstvom.
"Nitko od nas, pa ni EU, ne traži ovakav zakon, sukob interesa bio je dobro definiran i u prethodnom zakonu", istaknuo je SDP-ov zastupnik Gordan Maras, ocijenivši kako se njime samo šalje HDZ-ova PR poruka "da se u Hrvatskoj više neće moći događati onakve stvari kakve su se događale s bivšim premijerom".

Umjesto ovakvog nepotrebnog zakona, kaže, HDZ-ovcima bi "bilo puno bolje da su se pošteno ispričali građanima i pitali ih na izborima što misle o proteklih sedam godina njihove vlasti".

Upozorio je i na neprovedivost predloženog zakona, te upitao "hoće li ljudi iz povjerenstva ići po kućama i provjeravati jesu li dužnosnici sakrili novce u madracima".

Odgovorio mu je HDZ-ov nastupnik Krunoslav Markovinovć rekavši da se novi zakon ne donosi radi HDZ-a, već radi unaprijeđenja cijeloga sustava, dok je Suzana Bilić Vardić (HDZ) upozorila na zastarjelost staroga zakona iz 2003., koji je doživio čak šest izmjena i dopuna, te ga se više nije bilo lako ni pratiti ni poštivati.

"Bilo je nužno poboljšanje regulative", istaknula je. U završnom osvrtu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao se na europsku zakonodavnu praksu, rekavši kako su mnoge bojazni, iskazane u današnjoj raspravi o novom zakonu, sasvim neopravdane.

Želimo samo profesionalno depolitizirano tijelo koje će moći obavljati provjeru imovinskih kartica dužnosnika, budući da za to do sada nisu postojale zakonske pretpostavke, poručio je Bošnjaković.

Zaključio je i kako je iz današnje višesatne rasprave u Saboru proizašao cijeli niz amandmana o kojima će se predlagatelj sutra očitovati. Sabor je večeras završio s radom.