c S
Dnevne novosti

Jakovčić traži žurno rješenje problema s TV signalom

14.02.2011 07:10 PULA, 12. veljače 2011.Hina, Zbog smetnji oko primanja TV signala u Istri je istarski župan Ivan Jakovčić zatražio od nadležnih ministarstva da žurno reagiraju kako bi se taj problem riješio te je najavio kako je spreman pozvati građane na neplaćanje TV pretplate ako u najkraćem roku ne bude omogućen nesmetan prijem svih dostupnih hrvatskih televizijskih kanala.
Zbog sve većih problema prijema digitalnog televizijskog signala u Istarskoj županiji, a sad već i drugdje u hrvatskom priobalju, koji su uzrokovani protupravnim i nelegalnim ulaženjem frekvencija televizijskih postaja iz Republike Italije na istarsko područje, apeliram na nadležna ministarstva, prvenstveno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih poslova da žurno reagiraju kako bi tehnički problem bio što prije riješen na zadovoljstvo građana Istre, navodi Jakovčić u pismu nadležnim ministarstvima.

"Apeliram na nadležna ministarstva kako bi našim građanima omogućili nesmetani televizijski prijem svih dostupnih hrvatskih kanala", ističe Jakovčić upozoravajući da građani smetnje sve više osjećaju u večernjim satima, kada očito talijanske lokalne televizijske postaje pojačavaju signal svojih televizijskih odašiljača.

Problemi s prijemom proširili su se s područja Umaga i Novigrada, sve do Rovinja i Pule. "Građani redovito plaćaju TV pretplatu, a problemi traju još od 10. studenoga prošle godine", podsjeća župan Jakovčić te upozorava kako građani Istarske županije, kao i ostali građani Republike Hrvatske imaju pravo na jednaku dostupnost i vidljivost nacionalnih televizijskih kanala.

S gledišta najava da bi se situacija mogla pogoršati daljnjom digitalizacijom s talijanske strane, Jakovčić je u svom pismu istaknuo da je, ako se problem ne riješi u najkraćem roku, "spreman pozvati građane na građansku neposlušnost u vidu neplaćanja TV pretplate".