c S
Dnevne novosti

Čobanković najavljuje smanjenje naknade za ambalažni otpad

15.02.2011 07:20 ZAGREB, 14. veljače 2011.(Hina), U novom Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu bit će nekih korekcija kako bi se smanjilo opterećenje za proizvođače mlijeka, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.
Komentirajući nagađanja u nekim medijima da će se povratna naknada za otkup PET ambalaže uskoro smanjiti s 50 lipa na 20 ili 30 lipa, Čobanković je istaknuo kako se "smanjenjem nekih parafiskalnih nameta" želi rasteretiti prerađivače i proizvođače mlijeka kako ne bi povećavali cijene u maloprodaji.

Otkupljivačima i prerađivačima mlijeka konstantno raste cijena mlijeka koja je u siječnju došla na razinu od 2,40 kuna po litri, upozorio je Čobanković dodavši kako mogućnost da im se pomogne vidi u izmjenama Pravilnika o ambalažnom otpadu.

No, nije htio govoriti o iznosu za koji bi se smanjila naknada istaknuvši kako ne može "prejudicirati Pravilnik" koji propisuje različite vrste naknada, a ne samo 50 lipa za nepovratnu ambalažu.

Na izmjeni Pravilnika radi resorno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a mi ćemo sudjelovati s određenim prijedlozima proizvođača u vezi korekcije naknada, dodao je Čobanković.