c S
Dnevne novosti

Ministar Božinović s veleposlanicima BiH i Austrije

15.02.2011 07:03 ZAGREB, 14. veljače 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović održao je u ponedjeljak odvojene sastanke s veleposlanicima Bosne i Hercegovine i Austrije u Hrvatskoj, priopćio je MORH.
Veleposlanik BiH Vladimir Raspudić u razgovoru s Božinovićem zahvalio je RH na svoj pomoći u procesu približavanja BiH euroatlanskim integracijama. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina daje punu potporu Hrvatskoj za što skorije potpisivanje predpristupnog ugovora s EU te punopravno članstvo u Uniji.

Također je rekao da je ulazak Hrvatske u EU važan za cijelu regiju. Raspudić je zahvalio MORH-u i na dosadašnjoj bilateralnoj suradnji, a posebno na pomoći u području školovanja pripadnika OS BiH na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski".

Dosadašnja bilateralna obrambena suradnju dviju zemalja ocijenjena je vrlo uspješnom na svim razinama, a razgovaralo se i o suradnji unutar regionalnih inicijativa, odnosno u sklopu Regionalnog središta za operacije potpore miru na Butmiru u Sarajevu i Središta za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) u Rakitju.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o daljnjem angažmanu u misiji ISAF u Afganistanu gdje bi uskoro Republika Hrvatska trebala preuzeti vodeću ulogu u osnivanju Škole vojne policije u Afganistanu, te je u tom kontekstu naglašena spremnost BIH-a za upućivanjem svojih instruktora. "Vrijednost ove inicijative je što ćemo zajednički dati najvažniji doprinos misiji ISAF, a to je obučavanje afganistanskih snaga sigurnosti", istaknuo je ministar Božinović.

Također se razgovaralo o suradnji u području vojne industrije, gdje je posebice razmatrana mogućnost prezentacije proizvoda hrvatske vojne industrije i opreme, odnosno Hrvatskog vojno-industrijskog klastera tijekom ove godine u Sarajevu.

Ministar Božinović i austrijski veleposlanik Jan Kickert razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Austrije, s naglaskom na dosadašnja zajednička iskustva u sudjelovanju u mirovnim misijama UN-a i NATO-a, kao npr. UNDOF na Golanskoj visoravni i KFOR na Kosovu.

Na sastanku je naglašeno da se dva glavna područja suradnje u zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici odnose na angažman u sklopu Borbenih skupina EU-a, gdje Hrvatska i Austrija početkom 2012. zajednički sudjeluju sa svojim snagama, kao i daljnji angažman u operacijama pod okriljem EU-a.

Istaknuta je i spremnost za daljnju suradnju u području pripreme pripadnika oružanih dviju zemalja za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, stoji u priopćenju.