c S
Dnevne novosti

Kosor: odustajanje od Hrvatskih voda kao trgovačkog društva

15.02.2011 07:25 ZAGREB, 14. veljače 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa.
"Nema prodaje nacionalnog bogatstva, nema prodaje voda i šuma", istaknula je premijerka u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Kazala je da je razgovarala s biskupima, kao predstavnicima Crkve koja se otvoreno usprotivila donošenju izmjena Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kao i s resornim ministrom Božidarom Pankretićem te je dogovoreno da će se o sudbini tih zakonskih prijedloga odlučiti ovoga tjedna.

"Vjerojatno ćemo ovoga tjedna razgovarati s ljudima koji imaju dvojbe i, da nikakvih dvojbi ne bi bilo, vjerojatno ćemo taj prijedlog i povući", poručila je Kosor.

Što se tiče najava u medijima da će ovoga tjedna razgovarati s vodećim bankarima i u ime Vlade im predložiti da smanje kamate za građane, premijerka je rekla da u javnosti nije detaljno govorila o tome što će Vlada konkretno predložiti bankarima.

Na taj sastanak gleda kao na nastavak već održanih razgovora o tome kako se banke mogu aktivno uključiti u provedbu Vladinog Programa gospodarskog oporavka, odnosno predložiti svoje "modele po kojima i one trebaju podnijeti dio tereta gospodarske krize".

"U srijedu ćemo zato s bankarima, kao subjektima u gospodarskom životu, razgovarati o tome koliko je moguće ravnomjernije podijeliti teret krize. Naravno da dio tereta i oni trebaju snositi", dodala je Kosor.

Istaknula je da Vlada od bankara u prvom redu očekuje njihovo aktivno participiranje u provedbi modela A, po kojemu bi poduzetnici u ovoj godini mogli računati na nižu kamatnu stopu za kredite, te u novom projektu poticanja stanogradnje, koji će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak.

Vezano uz njezine najave o mogućnostima da se u ovoj godini zaposli i do 150 tisuća ljudi, premijerka je naglasila da je, unatoč negativnom odjeku te njezine izjave u dijelu medija i javnosti, i dalje stava da je to moguće ostvariti, posebno ako, a u što vjeruje, "opipljive rezultate" daju veliki vladini investicijski projekti, dio kojih je u tijeku.

"Podsjećam da smo prošle godine zaposlili 147.000 ljudi, što je 20 posto više nego u 2009. Ako je teške 2010. zaposleno 147 tisuća ljudi, zašto ne bi u ovoj ili idućoj zaposlili 150 tisuća", naglasila je.

Premijerka je ponovila kako vjeruje u pozitivan odgovor Europske komisije na plan restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, pozvavši uprave i sindikate u škverovima da više o svim pitanjima vezanima uz brodogradnju detaljno izvještavaju zaposlenike, te potvrdivši da će država podnijeti teret dugovanja brodogradilišta u iznosu od oko 10 milijardi kuna.

"Jednako kao što strepe škverani strepim i ja, i ministar Popijač, cijela Vlada i jednako ćemo skakati od sreće kada, vjerujem, dođe potvrda iz Bruxellesa, jer je to pitanje svih pitanja, ne samo zbog pregovora, nego i kako će ti ljudi sutra živjeti", poručila je Kosor.