c S
Dnevne novosti

Državni odvjetnici RH, Srbije i BiH u četvrtak u Bijeljini

15.02.2011 07:09 ZAGREB, 14. veljače 2011.(Hina), Državni odvjetnici iz Hrvatske, Srbije i BiH u četvrtak će u Bijeljini razgovarati o aktualnostima u području pravosuđa, među kojima će biti i slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde, koji u sarajevskom zatvoru čeka odluku suda BiH o tome hoće li ili ne biti izručen Srbiji na temelju optužbe o navodnim ratnim zločinima, potvrđeno je u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu RH.
Državni odvjetnik Mladen Bajić, srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni odvjetnik BiH Milorad Barašin razmotrit će okolnosti u kojima se nalazi Purda, kojem je prošli tjedan produžen ekstradicijski pritvor do šest mjeseci tijekom kojih će sud BiH odlučiti o zahtjevu za izručenje.

U petak je srbijansko pravosuđe bosanskohercegovačkom odvjetništvu uputilo zahtjev za njegovo saslušanje u vezi s ratnim zločinima koje je navodno počinio 1991. u Vukovaru.

Purda će biti saslušan u ponedjeljak, 21. veljače u 9 sati. Purdino saslušanje obavlja bosanskohercegovački državni odvjetnik, a predstavnici suda koji traži saslušanje sudjeluju tek kao promatrači, objasnili su danas iz državnog odvjetništva te zemlje.

Tihomir Purda uhićen je 5. siječnja na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH po uhidbenom nalogu Srbije i otad se nalazi u pritvoru.