c S
Dnevne novosti

Suci izabrali svoje članove DSV-a

16.02.2011 07:20 ZAGREB, 15. veljače 2011.(Hina)Tajnim glasovanjem suci su iz svojih redova izabrali sedam novih članova Državnoga sudbenog vijeća (DSV), a riječ je o vrhovnim sucima Marinu Mrčeli i Ranku Marjanu, županijskim sucima Draženu Jakovini i Marku Pribisaliću, općinskim sucima Tihani Cišper i Miji Galiotu te Marku Raši, koji je izabran iz reda sudaca specijaliziranih sudova.
Izbor je proveden po novom Zakonu o Državnom sudbenom vijeću iz listopada prošle godine, kojim je predviđeno da to tijelo čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe.

Suci su glasovali krajem prošlog tjedna, a danas su objavljeni konačni rezultati. Od šest kandidata sudaca Vrhovnoga suda izabrani su Marin Mrčela (721 glas) i Ranko Marijan (644).

Od osam kandidiranih županijskih sudaca izabrani su Dražen Jakovina iz Zagreba (768 glasova) i Marko Pribisalić iz Splita (396), a među sedam kandidata s općinskih sudova izabrani su Tihana Cišper (615 glasova) i Mijo Galiot (474 glasova).

Najviše glasova od devetero kandidiranih sudaca specijaliziranih sudaca dobio je sudac Visokoga prekršajnog suda Marko Rašo (382 glasa). Glasovalo je gotovo 79 posto od 1902 suca.

Prije sudaca dva člana DSV-a izabrali su profesori četiriju pravnih fakulteta. Iduće četiri godine u DSV-u će sjediti profesori Alana Uzelac iz Zagreba i Boris Buklijaš iz Splita, koji je i član sadašnjega DSV-a, izabranog po starom zakonu.

Dva saborska zastupnika koji će sjediti u DSV-u najvjerojatnije će biti Josip Salapić (HDZ) i Josip Leko (SDP). Njihovo imenovanje krajem prošlog tjedna predložio je saborski Odbor za pravosuđe. DSV imenuje i razrješuje suce i predsjednike sudova te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Uz to, sudjeluje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i sudskih službenika, provodi postupke upisa kandidata u Državnu školu za pravosudne dužnosnike i postupke polaganja završnog ispita, donosi metodologiju izrade ocjene sudaca, a zaduženo je i za vođenje i kontrolu imovinskih kartica sudaca.