c S
Dnevne novosti

Jandroković s predsjednikom nizozemskog Senata

16.02.2011 07:05 ZAGREB, 15. veljače 2011.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak u Den Haagu s predsjednikom Senata Kraljevine Nizozemske Pierreom Renéom Hubertom Marie van der Lindenom, priopćeno je iz MVPEI-a.
Sugovornici su izrazili zadovoljstvo aktualnom razinom bilateralnih odnosa, koje su ocijenili vrlo dobrima i prijateljskima.

Ministar Jandroković upoznao je predsjednika Senata s trenutnim stanjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te planom da se do kraja mađarskog predsjedanja zatvore sva pregovaračka poglavlja.

Zatražio je pritom podršku nizozemske strane u završnoj fazi pregovora. Šef hrvatske diplomacije naglasio je kako Republika Hrvatska nastavlja s provedbom strukturnih reformi, kako zbog prilagodbi standardima Unije, tako i zbog razvoja domaćeg gospodarstva i društva u cjelini, prema priopćenju.

Posebna pažnja, istaknuo je Jandroković se pritom posvećuje reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu te restrukturiranju brodogradnje.

Bilo je riječi i o skorašnjem posjetu predsjednika Senata van der Lindena Republici Hrvatskoj, koji će svakako pridonijeti daljnjem intenziviranju suradnje parlamenata dviju država, a za što postoji interes u oba zakonodavna tijela.

Predsjednik Senata van der Linden kazao je pritom kako je vrlo dobro upoznat s razvojem Republike Hrvatske od stjecanja neovisnosti do današnjih dana, te istaknuo svoj prijateljski odnos prema Hrvatskoj.

Sugovornici su razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi, što je ministar Jandroković iskoristio kako bi prenio hrvatska gledišta na aktualna događanja u regiji.