c S
Dnevne novosti

Sabor o radu Antikorupcijskog vijeća

16.02.2011 07:22 ZAGREB, 15. veljače 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije od 1. lipnja 2009. do 30. lipnja prošle godine.
Vijeće u izvješću navodi kako je lani ostvaren napredak u provedbi antikorupcijske strategije, a dokaz za to vidi i u otvaranju pregovaračkog Poglavlja 23. te poziva na učinkovitu provedbu svih propisa koji jamče neovisan i profesionalan rad pravosuđa i policije.

Predlaže se kontinuirana revizija akcijskog plana borbe protiv korupcije jer, kako stoji u izvješću, sumnje u politički pritisak na policiju, Državno odvjetništvo i sudstvo u predmetima u kojima postoji sumnja u upletenost visokopozicioniranih dužnosnika smanjuju povjerenje građana u pravosuđe te otežavaju snažnije uključivanje građana u borbu s korupcijom.

U izvješću se navodi i da Hrvatska treba evidentirati važne rezultate u provođenju učinkovitih i djelotvornih istraga, kaznenih progona i sudskih odluka u svim predmetima organiziranoga kriminala i korupcije, posebno vodeći računa o slučajevima korupcije na visokom razinama.

Istodobno, ističu u Nacionalnom vijeću, nužno je dodatno poboljšati financijske istrage u kojima treba pokazati još aktivniji pristup, te kvalitetniju međuagencijsku suradnju Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne uprave i Carinske uprave te tzv. policijskog USKOK-a.

Vijeće predlaže i da se unaprijede preventivne mjere u borbi protiv korupcije, posebice u povećanju transparentnosti i integriteta u javnoj upravi i državnim poduzećima, te zakonodavni okvir vezan uz pravo na pristup informacijama i zaštitu zviždača.

Nužnom smatra i stalnu analizu i unaprjeđenje akcijskih planova u državnim poduzećima, povećanje transparentnosti u financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, te unaprjeđenje sustava sprječavanja i sankcioniranja sukoba interesa na svim razinama državne i javne uprave.