c S
Dnevne novosti

Ministar Božinović s mađarskim veleposlanikom

16.02.2011 07:03 ZAGREB, 15. veljače 2011.(Hina) Hrvatski ministar obrane Davor Božinović sastao se u utorak s veleposlanikom Republike Mađarske u RH Gaborom Ivanom, a tijekom razgovora istaknuta je uspješna bilateralna i obrambena suradnja dviju zemlja, priopćeno je iz MORH-a.
Vrlo uspješna bilateralna i obrambena suradnja dviju zemalja, istaknuto je na sastanku, potvrđena je i nedavnim posjetima najviših mađarskih dužnosnika Republici Hrvatskoj.

Ministar Božinović u tom kontekstu osvrnuo se na nedavni susret s mađarskim ministrom Csabom Hendeom, zahvalivši se na svoj podršci koju Mađarska daje Hrvatskoj u sklopu pregovora oko ulaska u EU.

"Ulazak Republike Hrvatske u EU važan je i za Hrvatsku, i za Mađarsku ali također i za sve zemlje u regiji. Hrvatska se treba vratiti u svoju europsku obitelj i mi se iskreno nadamo da će Hrvatska završiti pregovore tijekom mađarskog predsjedanja", istaknuo je veleposlanik Gabor Ivan.

Tijekom susreta istaknuta je visoka suradnja dviju država u obrambenom sektoru, a čemu u prilog ide veliki broj planiranih zajedničkih aktivnosti tijekom ove godine a koje će se odvijati kroz provedbu zajedničkih sporazuma.

Ministar Božinović zahvalio se mađarskom veleposlaniku i na pomoći u organizaciji izložbe vojne industrije i naoružanja vojne opreme koja je održana u listopadu 2010. godine u Budimpešti, te naglasio kako je potrebno intenzivirati suradnju u području vojne industrije obzirom da za to područje suradnje postoji obostrani interes dviju država.

Na kraju susreta razmijenjena su i iskustva o dosadašnjoj suradnji na području sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama, kao i o mogućnosti korištenja kapaciteta zrakoplovne baze Zemunik u Zadru za uvježbavanje mađarskih pilota, stoji na kraju priopćenja.