c S
Dnevne novosti

SSSH: vlada je preuzela obvezu organiziranja radnih sudova

17.02.2011 07:12 ZAGREB, 16. veljače 2011.(Hina), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem priopćenju ističe da su sindikati potaknuli uvođenje radnih sudova, a hrvatska vlada preuzela obvezu njihova organiziranja pa zato pitaju premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor što znače javni istupi saborskih zastupnika vladajuće stranke koji se tom prijedlogu protive.
U priopćenju naslovljenom "Predsjednice Vlade i HDZ-a – čiji su strijelci Kunst i Lovrin?" , SSSH upućuje na konferenciju za novinare HDZ-a na kojoj su zastupnici Boris Kunst i Ana Lovrin iznijeli argumente protiv poticaja SDP-a da se u proceduru uputi prijedlog zakona o radnim i socijalnim sudovima koji bi, ističe SSSH, građanima trebali omogućiti učinkovitiju zaštitu njihovih prava.

"SSSH ne ulazi u argumentaciju SDP-a jer se kao sindikalna središnjica već dugo zalaže za uvođenje radnih i socijalnih sudova, o čemu se na VI. kongresu SSSH, u studenome 2010. godine, pozitivno izrazio i predsjednik Republike Ivo Josipović", navodi se.

Predsjednicu Vlade Jadranku Kosor podsjećaju na sporazum što ga je 23. studenoga prošle godine potpisala s predsjednicima hrvatskih sindikalnih središnjica u čijoj trećoj točki piše da će “Vlada RH u okviru od godinu dana organizirati specijalizirane radne sudove“.

Iz toga je, ističe se, razvidno tko je potaknuo uvođenje radnih sudova, a tko preuzeo obvezu o njihovu organiziranju pa pitaju premijerku - jesu li Kunst i Lovrin u međuvremenu postali glasnogovornici predsjednice Vlade RH?

HDZ-ovi zastupnici Boris Kunst i Ana Lovrin ocijenili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru da je SDP-ov prijedlog osnivanja radnih i socijalnih sudova danas deplasirano i politikantsko rješenje i zamjerili su SDP-u da se, dok je bio na vlasti, žestoko protivio upravo takvom rješenju te da je svojom politikom kršenja kolektivnih ugovora odgovoran za velik broj radnih sporova na sudovima.