c S
Dnevne novosti

Sabor o godišnjem izvješću Državnog ureda za reviziju

17.02.2011 07:14 ZAGREB, 16. veljače 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o izvješću Državnog ureda za reviziju za 2010. godinu, a glavni državni revizor Ivan Klešić istaknuo je da je najviše nepravilnosti utvrđeno u javnoj nabavi i kod korisnika proračunskih sredstava koji nemaju zadovoljavajući sustav unutarnje financijske kontrole i unutarnje revizije.
Provedenom revizijom 2010. godine obuhvaćena su javna sredstva u iznosu većem od 178 milijardi kuna, te je izraženo 68 bezuvjetnih, 371 uvjetna i pet nepovoljnih mišljenja, rekao je glavni državni revizor.

Revidirajući poslovanje korisnika državnog proračuna, Ured je dao 12 bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja. Uvjetna mišljenja dobili su Carinska uprava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te ministarstva gospodarstva, mora, obrane, poljoprivrede, pravosuđa, regionalnog razvoja, turizma, zdravstva, znanosti te Središnji ured za upravljanje državnom imovinom.

Glavni državni revizor istaknuo je da se najčešće utvrđene nepravilnosti, kao i prethodnih godina, odnose se na sustav unutarnjih kontrola i unutarnje revizije, računovodstveno poslovanje i planiranje, odnos ostvarenih prihoda i rashoda, te na postupke javne nabave.

Revizijom je bila obuhvaćena i 261 lokalna jedinica, 35 drugih korisnika proračuna, 68 trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, 18 neprofitnih organizacija, 18 nacionalnih parkova i parkova prirode, kao i 11 parlamentarnih političkih stranaka, te četiri nezavisna zastupnika.

Najveći dio računovodstvenih nepravilnosti odnosio se na evidentiranje imovine i neplaćanje dospjelih obveza, istaknuo je Klešić, te je napomenuo da su dani nalozi i preporuke za njihovo otklanjanje.

Ured je bio uključen u razmjenu dokumenata i izvješća u vezi sa 113 predmeta u sklopu provedbe antikorupcijskog plana.

Glavni državni revizor istaknuo je i da je Ured 2010. odgovorio i dostavio izvješća o obavljenim revizijama na 66 zahtjeva predstavnika medija, te 108 zahtjeva pravnih ili fizičkih osoba.