c S
Dnevne novosti

Josipović: ne čekati s reformama

17.02.2011 07:04 ZAGREB, 16. veljače 2011.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozvao je Vladu da u predizbornoj godini ne odgađa reforme ocjenivši da je zadnji čas za njihovu provedbu.
Vladi poručujem da krene u reforme jer smo u zadnjim satima za početak provedbe, rekao je Josipović na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, koja je danas predstavila svoj dokument "Platforma za novi hrvatski dogovor". Predsjednik Josipović pozvao je i oporbu da potiče i traži reforme, a sve sudionike političke scene da pokušaju postići suglasnost o rješavanju glavnih problema.

Ne bi bilo dobro, rekao je predsjednik Josipović, da sebični interesi zasjene interes društva u cjelini. Smatra da su reforme nužne u području reorganizacije države na svim razinama, javnoj upravi, poreznom sustavu, teritorijalnom ustroju, mirovinskom sustavu i radnom zakonodavstvu. Komentirajući neobjavljivanje točnog broja nezaposlenih, Josipović je rekao da podaci o nezaposlenosti moraju biti javno dostupni, a neobjavljivanje je ocijenio nedopustivim.

Bez podataka o nezaposlenosti, kako je rekao, nemoguće je voditi ekonomsku politiku. Dodao je kako je jasno da ti podaci utječu na političku klimu, ali da politika koja je usmjerena na boljitak mora biti utemeljena na istini. Na pitanje kako ocjenjuje Vladin program gospodarskog oporavka, rekao je da su ga stručnjaci ocijenili dobrim, ali da su pravi test rezultati koji zasad nisu kakvi bismo željeli.

Na skupu koji je okupio više od 300 poduzetnika, Josipović je izvijestio da u njegov ured dnevno pristižu deseci poruka gospodarstvenika koji se žale na prepreke s kojima su suočeni u realizaciji svojih projekata, a tiču se uglavnom administrativnih poteškoća. Istovremeno, kaže predsjednik Republike, zasut je i porukama građana koji se žale da teško preživljavaju jer su ostali bez posla.

Lijek je poticanje gospodarstva i olakšavanje gospodarskih aktivnosti, ističe Josipović. Kao jedan od glavnih problema pritom je istaknuo međusobno nepovjerenje socijalnih partnera te kazao da je došlo vrijeme za otvorenost i dobru volju. Poboljšanje kulture dijaloga preporučio je i političkim strankama.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak predstavio je HUP-ovu "Platformu za novi hrvatski dogovor" i od Josipovića zatražio da bude jedan od njezinih promotora. Riječ je o materijalu u kojem HUP konstatira da je Hrvatska suočena s bezidejnošću vlasti i oporbe te da je uočljiva dominacija stranačkih ciljeva pred nacionalnim.

Političke opcije se međusobno omalovažavaju, a takav se komunikacijski kod prelio i na druge društvene strukture, smatraju u HUP-u. Predlažu uspostavu odgovornog i civiliziranog javnog dijaloga, poticanje investicijske klime, uspostavu učinkovite javne uprave i pravosuđa i održive politike poticaja i transfera kao i reformu radnog zakonodavstva, mirovinsku i poreznu reformu.

I izjavi za novinare nakon skupa, Kuštrak je rekao da je i predsjednica Vlade upoznata s HUP-ovim zahtjevom za ograničavanje javne potrošnje te najavio da će vjerojatno uskoro imati sastanak na tu temu u HDZ-u kao što su imali u SDP-u.

Na upit za komentar visoke nezaposlenosti, rekao je kako se nada da će se najkasnije do kasnog proljeća broj nezaposlenih početi smanjivati, ali da će to biti moguće u mjeri u kojoj se budu provodile reforme. Na pitanje kako komentira apel Vlade poslodavcima da ne otkazuju radnicima, rekao je da se ništa ne može postići apelima nego otvorenim dijalogom.