c S
Dnevne novosti

Građanske udruge protiv privatizacije javnih dobara

18.02.2011 07:15 ZAGREB, 17. veljače 2011.(Hina) U povodu predloženih izmjena Zakona o vodama predstavnici više građanskih udruga na današnjoj su se konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska biskupska konferencija (HBK) očitovali protiv privatizacije svih javnih dobara, a posebice javne ustanove Hrvatske vode.
Na konferenciji su govorili tajnik Komisije Iustitita et Pax" HBK Gordan Črpić, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Mijo Džolan, predsjednik nezavisnog sindikata Hrvatske Krešimir Sever, član Hrvatskoga kulturnog društva Napredak Neven Šimac, voditeljica programa zaštite voda u Zelenoj akciji Irma Popović Dujmović, iz Franjevačkog svjetovnog reda Lovro Sučić, s Instituta Ivo Pilar Vladimir Lay, iz udruge Eko-Kvarner Vjeran Piršić, predsjednik Euromediteranskog foruma Tonči Tadić i kao građanin akademik Vlatko Silobrčić.

Črpić smatra kako unutar hrvatskoga društva unatoč raznolikosti treba postojati jedinstvo oko bitnih pitanja vezanih uz zajednički javni interes kao što su vode, šume, more i prostor. Hrvatska ima male, ali kvalitetne potencijale koji se nedovoljno koriste, rekao je dodavši kako treba javno raspravljati da politika može donositi što kvalitetnije odluke.

Džolan je je istaknuo kako postoji opasnost da se privatizacijom odvoji opće dobro od brige za vodu koja osim gospodarskoga i političkog značenja ima i svoju mističnu dimenziju. Po Severovim riječima, hrvatski Ustav je vode, šume, more i rudno blago posebno zaštitio kao nacionalno javno dobro.

Protuustavnim je ocijenio pokušaj pretvaranja Hrvatskih voda u trgovačko društvo. "Javno dobro, bez obzira tko je trenutno na vlasti, mora nam biti iznad svega, rekao je dodavši kako to naslijeđeno blago treba sačuvati za buduće naraštaje. Šimac se založio za izobrazbu mladih ljudi u javnom menedžmentu, koji bi po njegovim riječima nabolje mogli štititi javni interes od kojeg građani mogu imati najviše koristi.

Popović-Dujmović je istaknula kako je Zelena akcija protiv bilo kakve privatizacije javnih dobara. Sučić je ocijenio kako javnim dobrom treba upravljati odgovorno i jasno za opće dobro. Lay smatra kako je žurno stavljanje i još žurnije povlačenje zakona pokazatelj kako je bila riječ o pokušaju trgovine općim dobrom.

Dodao je kako će se ovakvi pokušaji sustavno ponavljati. "Za obranu od napada potrebno je ustanoviti Domovinsku frontu za obranu općega dobra", rekao je dodavši kako iza pokušaja prodaje voda postoji plan kojeg je potaknuo ministar i netko iznad njega. Piršić je upozorio na pokušaje velikih multinacionalnih korporacija da preuzmu upravljanje nad vodama.

Podsjetivši kako na Mediteranu već tri tisuće godina postoji problem vode, Tadić je napomenuo kako je voda pitanje nacionalne suverenosti, a njezina prodaja prodaja je i suvereniteta. Tadić smatra kako se mediji u izbornoj kampanji mogu uključiti u javnu raspravu oko prodaje javnih dobara te je pozvao političare da se očituju o toj temi.

Odgovarajući na upit o strategiji upravljanja hrvatskim vodama, Šimac je ocijenio kako je sadašnja strategija popis želja, koju treba povući i izraditi novu strategiju upravljanja.