c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora novim članovima DSV-a i DOV-a

18.02.2011 07:05 ZAGREB, 17. veljače 2011.Zagreb, Prijedlozi Odbora za pravosuđe da se u Državno sudbeno vijeće (DSV) iz redova saborskih zastupnika imenuje Josipa Salapića (HDZ) i Josipa Leku (SDP), a u Državno odvjetničko vijeće (DOV) Anu Lovrin (HDZ) i Ingrid Antičević Marinović(SDP) dobili su u kratkotrajnoj saborskoj raspravi jednoglasnu potporu.
Prijedlog imenovanja dvojice saborskih zastupnika u DSV nadovezuje se na novi Zakon o DSV-u iz listopada prošle godine kojim je predviđeno da to tijelo čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe.

Riječ je o važnom tijelu koje bira suce svih sudova u Hrvatskoj, izuzev Ustavnog suda, te odlučuje o njihovu napredovanju i stegovnoj odgovornosti, istaknuo je u ime predlagatelja Emil Tomljanović (HDZ).

Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) istaknuo je pak značenje Državno odvjetničkog vijeća koje "neposredno utječe na pozitivnu selekciju u državnom odvjetništvu", imenuje i razrješuju zamjenike državnih odvjetnika, te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Podupirući prijedlog imenovanja Ane Lovrin i Ingrid Antičević, izrazio je nadu da će se ubuduće smanjiti utjecaj politike i stranaka na rad Državno odvjetničkog vijeća.