c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade

18.02.2011 07:18 ZAGREB, 17. veljače 2011.(Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske uputila je Hrvatskom saboru mišljenje u kojem stoji da nema primjedbi na Konačni prijedlog Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata s amandmanima na Konačni prijedlog Zakona koje su podnijeli klubovi zastupnika HDZ-a i HSS-a u Hrvatskom saboru, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.
Upravnom vijeću Kliničkog bolničkog centra Rijeka dana je suglasnost za raspolaganje sredstvima za isplatu naknade štete tužiteljima Miroslavu Maškarinu, Katarini Maškarin, Zdenki Maškarin i Ivici Maškarinu, za slučaj prihvaćanja sudske nagodbe predložene od strane tuženika Kliničkog bolničkog centra Rijeka u parničnom postupku koji se vodi na Općinskom sudu u Rijeci, u sveukupnom iznosu od 2.467.000,00 kuna.

Sukladno članku 8. stavku 3. Statuta KBC-a Rijeka, s obzirom da iznos koji se nudi tužiteljima, sukladno predloženoj sudskoj nagodbi, prelazi iznos od 2.000.000,00 kuna, KBC Rijeka treba pribaviti suglasnost Vlade RH na zaključenje predmetne nagodbe. Također, Vlada je Saboru uputila mišljenje u kojem stoji da nema primjedbi na Prijedlog odluke o proglašenju „Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice“ u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog odluke za proglašenje tog dana, svake treće subote u siječnju, nastavak je višegodišnje javno zdravstvene kampanje i pridruživanje u borbi protiv raka maternice u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka maternice. Smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti na ovaj način priključila se i Republika Hrvatska.

Vlada je donijela Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj obučnoj aktivnosti „KFOR-14“, koja će se održati u Saveznoj Republici Njemačkoj od 26. veljače do 15. ožujka 2011. godine. Obučna aktivnost održava se radi osposobljavanja borbenih postrojbi za sudjelovanje u međunarodnim operacijama.

Uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, na navedenoj obučnoj aktivnosti sudjelovat će i pripadnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Udruzi Specijalne jedinice policije „RODA“ iznos od 60.000,00 kuna za izradu „Fotomonografije“ Specijalne policije PU Varaždinske „RODA“.

Podnesen je zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o raspisivanju referenduma o razrješenju općinske načelnice, koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Pribislavec, od 20. prosinca 2010. godine. Vlada podnosi ovaj zahtjev jer je predmetna Odluka u suprotnosti s odredbama članka 9., članka 22. i članka 49. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nadalje, podnesen je zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika Općine Pribisalvec, od 20. prosinca 2010. godine. Vlada podnosi ovaj zahtjev jer je predmetna Odluka u suprotnosti s odredbom članka 11., stavka 1. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Popisa radnih mjesta, koji je sastavni dio Uredbe o kvalifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Također podnesen je zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o izmjeni Odluke o visini plaće načelnika Općine Klenovnik i Odluke o izmjeni Odluke o visini plaća i naknada za dužnosnike Općine Klenovnik, od 15. prosinca 2010. godine. Naime, predmetne odluke u suprotnosti su s odredbama članka 3., članka 6. stavka 1 i članka 7. stavka 1 Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Vlada je imenovala Josipa Lozančića na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija. Vesnu Kadić Komadina razriješena je dužnosti privremene ravnateljice Carinske uprave u Ministarstvu financija, a Hrvoje Čović imenovan je na dužnost državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave.