c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora poticajima za proizvodnju biogoriva

18.02.2011 07:17 ZAGREB, 17. veljače 2011.Hina, Svi su saborski klubovi poduprli izmjene Zakona o biogorivima za prijevoz, kojima se tijekom 2011. godine omogućava poticanje domaće proizvodnje biogoriva, čijim se korištenjem smanjuje emisija stakleničkih plinova i ovisnost o uvozu fosilnih goriva.
Cilj nam je smanjiti emisiju stakleničkih plinova, ovisnost o uvozu naftnih derivata i zaštititi okoliš, istaknula je zastupnica Marina Matulović Dropulić (HDZ), podsjetivši kako Hrvatska već ima akcijski plan poticanja upotrebe biogoriva do 2020., na koji se nadovezju ove zakonske izmjene.

Klub HNS-HSU-a upozorio je pak na nužnost nadzora kako bi predviđeni poticaji doista došli do domaćih proizvođača, umjesto do uvoznika biogoriva. "Postoji opasnost da nam obradive površine i dalje ostanu neobrađene, a poraste uvoz", upozorila je zastupnica Danica Hursa.

Sličnog je mišljenja bio i Boro Grubišić (HDSSB), koji je upozorio da se "ni ovdje ne radi ni o kakvim suštinskim potezima, već o ispunjavanju europskih direktiva, koje traže da koristimo 10 posto biogoriva".

A to se, napomenuo je, može riješiti u uvozom. "Volio bih da predviđeni poticaji od 4 kune po litri za proizvodnju biodizela idu isključivo domaćim proizvođačima", istaknuo je Grubišić u ime Kluba HDSSB-a.

Zabludom je ocijenio mišljenja da je uzgoj uljane repice ekološka proizvodnja, upozorivši na velika onečišćenja tla gnojivom i pesticidima.

Predviđeni poticaji dobili su potporu i Marijane Petir (HSS), koja u njima vidi šansu za male i srednje poduzetnike i ravnomjerniji regionalni razvoj, kao i Mirele Holy (SDP) koja je predložila osnivanje agencije za biogoriva.