c S
Dnevne novosti

Izvješće EK-a o Hrvatskoj bit će pozitivno

21.02.2011 07:16 ZAGREB, 20. veljače 2011.(Hina), Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj, koje se očekuje sredinom ožujka, najvećim će dijelom biti pozitivno, objavio je zagrebački dnevni list "Vjesnik" u izdanju od ponedjeljka.

Pozivajući se na nekoliko diplomatskih izvora, list navodi da će Europska komisija u izvješću naglasiti napredak postignut u pregovorima, ali i ono što je još potrebno obaviti. "Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj u završnoj je fazi izrade i, kako sada stvari stoje, najvećim će dijelom biti pozitivno", piše list. Pozitivno izvješće prvi je preduvjet za završetak pregovora s EU-om do kraja lipnja ove godine.

"Posla još ima puno, no nakon pozitivnog izvješća, situacija će biti znatno jednostavnija", rekao je za "Vjesnik" jedan neimenovani europski diplomat. "Ako Hrvatska u ova dva ključna mjeseca bude ozbiljna, neće postojati više ni jedna prepreka za završetak pregovora", istaknuo je. Izvješće je, po pisanju "Vjesnika", u fazi prvog nacrta i u tijeku su konzultacije, a kad bude gotovo, 9. ožujka Komisija će prebaciti lopticu zemljama članicama.

Europska komisija objavit će 11. ožujka 2011. izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Bude li sve u redu, pregovori bi trebali biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 21. lipnja.