c S
Dnevne novosti

Zagreb: studenti prava u finalu natjecanja iz prava EU

22.02.2011 07:02 ZAGREB, 21. veljače 2011.(Hina), Ekipa studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koju je pripremala Katedra za europsko javno pravo i vodio znanstveni novak Filip Kuhta, osvojila je prvo mjesto na regionalnom finalu natjecanja European Law Moot Court Competition u Barceloni i tako ušla u završno natjecanje koje će se 1. travnja održati na Sudu Europske unije u Luxembourgu.

Studenti Ana Bobić, Branka Marušić, Vanda Jakir, Ivana Kordić, Vedran Barišić i Ivan Zrinski pobijedili su u konkurenciji zastupnika stranaka, a Vanda Jakir kao nezavisna odvjetnica (Advocate General). U izravnu sučeljavanju pobijedili su prošlogodišnje pobjednike - Sveučilište Maastricht, priopćeno je danas s Katedre za europsko javno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

Navode kako je poseban uspjeh što je pobjeda ostvarena u objema konkurencijama - zastupnika stranaka i nezavisnog odvjetnika, budući da se vrlo rijetko događa da studenti jednog sveučilišta uđu u oba finala. European Law Moot Court Competition je najuglednije natjecanje iz prava Europske unije. Sastoji se od simulacije sudskog slučaja pred Sudom EU-a u kojemu studenti nastupaju kao zastupnici stranaka i kao nezavisni odvjetnici.

U natjecanju sudjeluje više od 80 sveučilišta, među kojima su mnoga elitna iz EU-a i SAD. Na regionalnom finalu u Barceloni sudjelovalo je 12 sveučilišta od kojih se samo zagrebački tim, kao pobjednički, kvalificirao u finale pred Sudom EU-a, priopćeno je s Katedre za europsko javno pravo.