c S
Dnevne novosti

EFJ poziva Vladu da za klevetu ne predviđa zatvorsku kaznu

22.02.2011 07:09 ZAGREB, 21. veljače 2011.(Hina), Europska federacija novinara (EFJ) uputila je pismo predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor, u kojemu izražava zabrinutost Vladinim nacrtom novoga Kaznenog zakona te poziva Vladu da odustane od predloženog rješenja po kojemu bi za klevetu ponovno bila predviđena zatvorska kazna.

EFJ, kao regionalna grupa Međunarodne federacije novinara koja predstavlja više od 260.000 novinara u više od 30 europskih zemalja, u pismu navodi kako su mjere zaštite ustavnog prava na osobno dostojanstvo i čast potrebne u svakoj demokraciji, ali i ističe da one trebaju biti usklađene s temeljnim pravom medija da obavještavaju, a javnosti da dobiva informacije i mišljenja.

Podsjeća da je Europski sud za ljudska prava afirmirao pravilo da su granice kritičkih primjedbi šire ako je riječ o političarima, nego kada se radi o privatnim osobama, te presudio kako zahtjev da optuženik mora dokazati istinitost navodne klevete narušava njegovo pravo na iznošenje ideja te pravo javnosti da bude obaviještena. Napominje i da Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) već godinama preporuča dekriminalizaciju klevete, unatoč tomu što te "zastarjele" odredbe u zapadnoj Europi nisu korištene već desetljećima, ali su se zadržali njeni "obeshrabrujući učinci".

U EFJ-u se pritom pozivaju na izjavu bivšeg predstavnika OESS-a za slobodu medija Miklosa Harasztija da već samo postojanje te zakonske odredbe služi kao opravdanje državama koje ne žele dekriminalizirati novinarske pogreške i prepustiti ih isključivo građanskom pravu. EFJ se u potpunosti slaže sa stavom OESS-a da zadržavanje novinarske profesionalne pogreške, uključujući i klevetu i povredu časti javnih osoba, u domeni Kaznenog zakona znači najveću prijetnju slobodi medija.

Stoga hrvatsku Vladu poziva da izmijeni tekst zakonskog prijedloga te dekriminalizira klevetu, ili, u najmanju ruku, izostavi moguću kaznu za novinare. U EFJ-u smatraju i da je predložena odredba "Tko god pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu" pretjerano općenita te podložna zlouporabama.

Premijerku Kosor pozivaju da razmotri i prihvati njihove primjedbe, te ju podsjećaju da je Hrvatska kao zemlja koja želi postati članicom Europske unije, dužna primjenjivati Europsku povelju o temeljnim ljudskim pravima te njezin članak 11. o medijskim slobodama. Istovjetno pismo EFJ je uputio i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.