c S
Dnevne novosti

Sabor o sudjelovanju RH u obrazovnim programima EU

23.02.2011 07:10 ZAGREB, 22. veljače 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu "Mladi na djelu" i akcijskom programu u području cjeloživotnog učenja, za razdoblje do 2013. godine.

U Vladi, koja je predlagatelj ratifikacije, ističu da će Memorandum o razumijevanju omogućiti sudjelovanje hrvatskih institucija u punom opsegu aktivnosti spomenutih programa te u ravnopravnom statusu s institucijama iz zemalja članica Europske unije. Aktivnim sudjelovanjem institucija iz Hrvatske u zajedničkim projektima mobilnosti u području obrazovanja i aktivnostima civilnog društva s partnerskim institucijama iz zemalja članica Europske unije, hrvatski obrazovni sustav postaje dio europskog prostora cjeloživotnog učenja, stoji u Vladinom obrazloženju.

U Memorandumu se među ostalim navodi da će članice EU i Hrvatska nastojati maksimalno olakšati slobodno kretanje i boravak studenata, nastavnika, polaznika i voditelja obuke, administrativnog osoblja sveučilišta drugih sudionika koji se kreću izmedu Hrvatske i članica EU, u svrhu sudjelovanja u aktivnostima iz spomenutih programa.

Sudjelovanje u tim programima uvjet je i za dobivanje financijske pomoći EU za projekte i aktivnosti iz područja obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Hrvatska je i u pregovaračkim stajalištima za poglavlje 23. "Obrazovanje i kultura" iskazala spremnost za punopravno pristupanje programima Europske unije.