c S
Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo izvješća ministarstava

23.02.2011 07:04 ZAGREB, 22. veljače 2011.Hina, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno je u utorak prihvatilo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera iz područja odgovornosti ministarstava zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u raspravi je posebno istaknuto značenje posebne službe ministarstva branitelja koja rješava anonimne prijave na status branitelja.

"U siječnju prošle godine osnovana je posebna agencija na razini ministarstva kojoj je zadaća rješavanje svih bilo anonimnih bilo potpisanih prijava koje ukazuju na nezakonito stjecanje statusa prava branitelja", istaknuo je, predstavljajući izvješće, ministar Tomislav Ivić. Pojasnio je i da je prije godinu dana ustrojena i evidencija tih prijava, po kojoj je urudžbirano ukupno 195 potpisanih ili anonimnih prijava protiv 580 osoba. Odgovarajući na konstataciju članice Vijeća Smiljanke Škugor Hrnčević, da ta brojka i nije tako velika koliko se u javnosti priča o prevelikom broju branitelja, Ivić je rekao i da su sve prijave proslijeđene MORH-u i MUP-u.

"Iz izvješća se vidi da je to u nekim slučajevima rezultiralo gubitkom statusa", istaknuo je Ivić. Ivić je istaknuo i da su sve djelatnosti Ministarstva transparentne, objavljene na internetskim stranicama, te da Ministarstvo godišnje raspolaže s proračunom od četiri milijarde kuna, od čega se 90 posto troši na trajna prava branitelja. Ana Lovrin (HDZ) posebno je pohvalila javnu objavu natječaja i projekata na web stranici Ministarstva, istaknuvši kako takva transparentnost rada otklanja sumnju u svaku korupciju, dok je predsjednik Vijeća Željko Jovanović ustvrdio kako je riječ o jednom od rijetkih ministarstava koje godinama dobiva bezuvjetno mišljenje državne revizije.

Pohvale su dobile i antikorupcijske mjere u Ministarstvu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pri čemu je za ministra Branka Bačića najviše pitanja bilo o radu inspekcijskih službi. Izrada prostornih planova potencijalno je plodno tlo za korupciju, ustvrdila je Ana Lovrin (HDZ), istaknuvši važnost inspekcijskog nadzora u izdavanju dokumenata za gradnju, te da je Ministarsvo ispunilo sve predviđeno Alkcijskim planom suzbijanje korupcije.

Po Bačićevu izvješću, građevinska je inspekcija 2010. planski nadzirala prostorne planove gradova i županija, kao i izdavanje lokacijskih dozvola, a inspekcijski se nadzor obavljao i na temelju prijava građana, kojih se godišnje zaprimi oko 5000. Istaknuo je i da je u prošloj godini provedeno osam upravnih nadzora nad radom upravnih tijela za gradnju, a Ministarstvo je angažiralo i samostalnu službu za unutarnju reviziju, koja nije utvrdila ni jedan slučaj nepoštivanja zakona. Predsjednik Vijeća Željko Jovanović ocijenio je da je riječ o jednom od najsadržajnijih izvješća, posebno pohvalivši brzinu kojom to ministarstvo odgovara na pritužbe građana.