c S
Dnevne novosti

Antivladin prosvjedni skup

23.02.2011 07:03 ZAGREB, 22. veljače 2011.(Hina), Prosvjedni skup u organizaciji Saveza za promjene sa zahtjevom za smjenom vlade održan je u utorak na prilazima Markovom trgu budući je policija blokirala prosvjednike i onemogućila ih da prosvjeduju pred Banskim dvorima.

Glavnina prosvjednika pokušala je doći na Markov trg iz smjera Kamenitih vrata, pa su onemogućeni u prolazu održali prosvjed u Kamenitoj i Ćirilometodskoj ulici, Prosvjednici, prema procjenama novinara njih više stotina, prosvjedujući uglavnom mirno, tražili su ostavku vlade smatrajući ju nelegitimnom, nacionalizaciju banaka u stranom vlasništvu, promjenu monetarnog sustava, rast plaća a ne kredita, prestanak zastrašivanja "novim haračima" i vladavine birokrata te redistribuciju kapitala.

Aktivist Ivan Pernar jedan od organizatora skupa, priveden je nakon što je preskočio policijsku barikadu zajedno s još jednim prosvjednikom što je popraćeno pogrdama na račun policije i vlade. Pernar je prethodno u obraćanju prosvjednicima rekao da je došlo vrijeme da se pruži otpor i da je to dužnost svih nas te najavio da će narod kao i uvijek pobijediti. "Ljubav prema slobodi nas je već jednom izvukla iz ropstva i opet će", poručio je Pernar uz glasno odobravanje okupljenih prosvjednika.

HDZ neće biti lako slomiti, kazao je i dodao da se zemlja za koju su mnogi dali svoje živote raspada pred našim očima opljačkana, osiromašena i ponižena, kazao je Pernar praćen povicima "Lopovi lopovi". Moramo učiniti sve da srušimo ovu vladu koja služi sebičnim interesima elite i vodi nas u dužničko ropstvo, poručio je dodavši kako ne želi reći da će eventualnim dolaskom SDP-a na vlast biti drukčije.

Najavio je da ovo nije kraj, nego novi početak ustvrdivši da je vlada nelegitimna i da nikad nije ni bila legitimna te da je na vlast došla ukradenim novcem izmanipuliravši narod. Nakon pola sata prosvjedovanja u Kamenitoj ulici, prosvjednici su se prebacili u Ćirilometodsku te nastavili prosvjed s istim zahtjevima. Nosili su transparente "Zna se tko krade i laže", "HTV cenzuriraj ovo tražimo ukidanje TV pretplate". Prosvjed je završen oko 14.30 sati.