c S
Dnevne novosti

Milinović: na sjednici vlade niže cijene participacija u primarnoj zaštiti

24.02.2011 11:12 ZAGREB, 23. veljače 2011.(Hina), Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade treba biti prijedlog izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se predlaže smanjenje participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s 15 na 10 kuna, potvrdio je  za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Pacijenti će tako umjesto 15 plaćati 10 kuna za preglede, recepte i uputnice kod svog liječnika u primarnoj zaštiti, ako nisu oslobođeni tog troška zbog plaćanja dopunskog osiguranja ili po nekoj drugoj zakonskoj osnovi. Participacije će biti snižene za 33 posto zbog čega će građani zdravstvu uplatiti godišnje 150 milijuna kuna manje, kaže Milinović koji namjerava predložiti da se izmjene zakona upute u hitnu saborsku proceduru kako bi nove cijene počele važiti od početka ožujka.

Odluka o nižoj cijeni participacija moguća je zahvaljujući zdravstvenoj reformi zbog čega je u dvije godine zdravstveni proračun rebalansiran za 2,4 milijarde kuna, a ukupni troškovi smanjeni za oko 3 milijarde kune. "Iako nas je kriza spriječila da za nekoliko postotaka smanjimo zdravstveni doprinos, kako smo prvotno namjeravali, ovim smanjenjem željeli smo barem malo smanjiti financijsko opterećenje građana", kazao je Milinović.