c S
Dnevne novosti

MUH: teret krize pada na najstarije i najnemoćnije

24.02.2011 11:07 ZAGREB, 23. veljače 2011.(Hina), Umirovljenici u Hrvatskoj danas su u izuzetno teškoj situaciji jer prosječna mirovina iznosi 38,6 posto prosječne plaće te je najniža u Europi, a istodobno su mirovine zamrznute što je, istaknuo je u srijedu predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Josip Vincek, nedopustivo i dokazuje da se teret gospodarske krize svaljuje na najstarije i najnemoćnije u društvu.

Hrvatska s drugim europskim zemljama ima dosta zajedničkih problema s obzirom na sve veći porast starijeg stanovništva koji utječe na gospodarske, socijalne i političke odnose, te MUH želi, u suradnji sa sličnim udrugama zu Europi, tražiti najbolja rješenja koja bi bila primjenjiva i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Vincek na skupu posvećenom projektu "Za tolerantan društveni suživot svih generacija" u kojemu Matica sudjeluje.

Projekt je dio programa "Europa za građane" koji financira EU, a cilj mu je, prema riječima Andreja Jusa iz Inštituta Hevreka iz Ljubljane, promicati, među ostalim, međugeneracijsku solidarnost u društvu, volonterizam i suradnju među civilnim udrugama koje se bave starijim osobama u zemljama regije. U Zagrebu su svoja iskustva u tome podijelili predstavnici udruga umirovljenika Hrvatske, Italije, Makedonije i Slovenije. Ravnateljica Uprave za međugeneracijsku solidarnost u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Vesna Širanović naglasila je kako je Hrvatska u posljednjih 5-6 godina počela razvijati posebne programe za starije osobe koji su se pokazali korisnima.

Osim otvaranja klubova za socijalizaciju u lokalnim sredinama, u 151 lokalnoj zajednici osmišljeni su programi pružanja usluga starijima na čemu je zaposleno novih 1007 ljudi, uglavnom teže zapošljivih osoba iz lokalnih sredina. Usluge koristi 15.200 ljudi, a jedan korisnik državu godišnje košta 3.200 kuna. Širanović je najavila i novi program "Starenje u vlastitom domu" na kojem se počelo raditi ove godine. U sklopu projekta "Za tolerantan društveni suživot svih generacija" održava se Festival za treću dob na kojemu će ove godine u Ljubljani sudjelovati i hrvatski umirovljenici, a Matica će, rečeno je, predložiti da se on u suradnji s vladinim i nevladinim institucijama održi i u Zagrebu.