c S
Dnevne novosti

Vlada: prijedlog zakona o jamstvenom fondu

25.02.2011 07:19 ZAGREB, 24. veljače 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada sa sjednice u četvrtak, Saboru uputila prijedlog novog zakona o jamstvenom fondu, a cilj mu omogućiti poduzetnicima da za kvalitetne nove ili već započete investicijske projekte osiguraju kvalitetno financiranje.

Po novom zakonu, poduzetnici koji zadovolje uvjete poslovne banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) mogli bi dobiti državno jamstvo do 30 posto vrijednosti kredita, najviše do 50 milijuna kuna. Novim bi zakonom u značajnoj mjeri otklonili zapreke za pokretanje brojnih projekata privatnog sektora koji se do sada nisu mogli realizirati jer su imali problem ili s instrumentima osiguranja ili vlastitim učešćem u projektu poduzetnika, objašnjava ministrica financija Martina Dalić.

Istaknula je i kako će bitno biti smanjena naknada koju poduzetnici plaćaju za jamstva. Jamstveni će fond biti milijardu kuna, a taj će novac, uz potporu banaka i HBOR-a, omogućiti jačanje potencijala poduzetništva i poticanje investicijskih projekta, vjeruje premijerka Jadranka Kosor. Vlada je danas predložila i izmjene zakona o posebnom porezu na kavu kojima se mijenjaju visina trošarine na kavu, način obračuna i mjesto oporezivanja, ali u konačnici, kaže ministrica Dalić, ukupni se porezni teret proizvođačima ne bi trebao mijenjati.

Prema prijedlogu, trošarina na sirovu kavu ostala bi pet kuna po kilogramu, a za prženu bi se kavu smanjila s 12 na 6 kuna po kilogramu. Izmjenama se proizvođač određuje kao porezni obveznik i trošarina bi se naplaćivala i na kavu koja se proizvodi i stavlja na tržište. Do sada se trošarina plaćala samo kod uvoza, a ubuduće bi se plaćala u trenutku puštanja gotovih proizvoda na tržište, objašnjava Dalić, napominjući da predložene izmjene ne bi trebale imati značajniji utjecaj na prihode proračuna, odnosno da bi ukupni porezni teret proizvođačima kave ostao nepromijenjen.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog novog zakona o zadrugama kojim se primjerice povećava broj osnivača zadruge, s tri na sedam, ukida obveza plaćanja članarine hrvatskom savezu zadruga, itd. Ministar Đuro Popijač podsjetio je da Hrvatska ima više od 150 godina dugu tradiciju zadrugarstva, da je u registru trenutno više od 2600 zadruga, da zapošljavaju oko 4330 ljudi, a ima i više od 25 i pol tisuća zadrugara.

Premijerka Kosor posebno ističe dobra i pozitivna iskustva kod zadruga hrvatskih branitelja. Od 2004. kada se započelo s potporama braniteljskim zadrugama do danas 336 zadruga branitelja je utemeljeno zahvaljujući i potporama vlade, a ukupno je 471 zadruga branitelja. Drvnoprerađivački sektor u razdoblju od 2011. do 2014. godine može računati s potporama države u iznosu od 284,5 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen Operativni program razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2011. do 2014.

 Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić podsjetio je da je kroz operativni program za razdoblje od 2006. do 2010. bilo dodijeljeno 222,4 milijuna kuna potpora za ulaganja u drvni sektor. Istaknuo je i kako prerada drva i proizvodnja namještaja u ukupnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom sudjeluju s približno 7 posto, u BDP-u s 0,9 posto, a u preradi drva i proizvodnji namještaja je više od 21 tisuća zaposlenih.

Prošle je godine taj sektor ostvario i dobre rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni – izvoz drva, proizvoda od drva i namještaja porastao je za osam posto u odnosu na 2009. , dok je istodobno uvoz smanjen za 18 posto, pa je pozitivan saldo u vanjskotrgovinskoj razmjeni bio i za gotovo tri puta veći nego 2009. i iznosio je oko 278 milijuna dolara.