c S
Dnevne novosti

MFIN: do sada 382 tisuće prijava poreza na dohodak, rok za predaju 28. veljače

25.02.2011 07:14 ZAGREB, 24. veljače 2011.(Hina), Poreznici su do sada zaprimili oko 382 tisuće prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, od predviđenih oko 1,1 milijun, doznaje se u Ministarstvu financija iz kojeg su izvijestili i da je Porezna uprava produžila rad područnih ureda i ispostava kako bi se građanima olakšalo podnošenje prijava u zakonom određenom roku.

Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu je 28. veljače u ponoć, a iz Ministarstva najavljuju da će građani prijave moći podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu ili uobičajenom boravištu i u subotu, 26. veljače do 15 sati, a u ponedjeljak, 28. veljače, do 19 sati. Godišnje prijave mogu poslati i poštom, i to preporučeno, a krajnji rok za takav način predaje je ponedjeljak, 28. veljače do ponoći (do 24,00 sata).

Iz Ministarstva financija također podsjećaju da su na internet stranicama Porezne uprave, http://www.porezna-uprava.hr/, upute za ispunjavanje prijave poreza na dohodak za 2010. i korisne informacije za popunjavanje prijava, a građani informacije mogu dobiti i na dva besplatna telefona kontakt centra Porezne uprave - 0800 66 99 33 (porezna oslobođenja, olakšice i porezno priznati izdaci za građane), te 0800 1001 (prijava utaja poreza, neizdavanja računa, rad na crno, drugi porezni prekršaji i pritužbe na rad službenika Porezne uprave). Iz Ministarstva su još ranije najavili da će obrada i verifikacija godišnjih prijava poreza na dohodak za 2010. ići uobičajenim tijekom.

Posljednjih godina bilo je uobičajeno i da prve isplate povrata poreza krenu u travnju. Prema već ranije iznesenim procjenama Porezne uprave, očekuje se da će na temelju godišnjih prijava poreza na dohodak za 2010. godinu biti izvršeno oko 1,7 milijardi kuna povrata poreza. Građani u godišnjim prijavama za prošlu godinu po zadnji put prijavljuju porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do sada, odnosno umjesto do 12 tisuća kuna u iznosu do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010.

Naime, 1. srpnja 2010. stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima su ukinute porezne olakšice u iznosu do 12.000 kuna godišnje za uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, potom stvarne troškove zdravstvenih usluga (liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, stomatološke usluge, lijekovi, ortopedska pomagala i slično) te stambene potrebe (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodno ugovorenu najamninu).

Budući da je taj Zakon stupio na snagu 1. srpnja 2010. porezni obveznici moći će umanjiti dohodak ostvaren u 2010. za navedene olakšice u ukupnom iznosu do 6.000 kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010., što se dokazuje vjerodostojnim ispravama - računima, potvrdama osiguravatelja i drugim ispravama propisanim Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak.